- Jag har alltid sagt vad jag tycker

Starka känslor måste få komma ut. Den som tiger kan aldrig få fram sina synpunkter.
- Jag har alltid engagerat mig i debatten. Framför allt när det gäller byggnads- och kulturminnesvård. Jag säger rent ut vad jag tycker.

Grävjobb. Även om det finns gott om frukt på träden och tomater och vindruvor trivs mot de röda bod- och husväggarna så finns det ett och annat att ta itu med i den egna trädgården för Barbro Friberg.

Grävjobb. Även om det finns gott om frukt på träden och tomater och vindruvor trivs mot de röda bod- och husväggarna så finns det ett och annat att ta itu med i den egna trädgården för Barbro Friberg.

Foto:

Västervik2006-08-30 00:25
Barbro Friberg är en kulturpersonlighet i Västervik som ofta stuckit fram hakan. Inte bara som museichef under 25 år. Arkitekter, politiker och andra makthavare har ängsligt tagit del av hennes synpunkter.

Sedan i fredags är Barbro pensionär men det innebär inte att hon helt drar sig tillbaka. Hon är aktiv politiker i kommunpartiet vdm och insändarsidan i exempelvis vår tidning kommer även fortsättningsvis att förses med textmaterial.
Senast har det varit de två byggnaderna i kvarteret Prosten som Bostadsbolaget vill riva och bygga nytt som engagerat många.
- Västervik är en av de städer i Sverige som förklarats vara av riksintresse. Miljön kring S:ta Gertruds kyrka är extra känslig.
- Man behöver inte alltid riva det gamla för att få något nytt. Husen i Prosten är inte så dåliga och kan göras i ordning på ett förtjänstfullt sätt. Utan att man förstör helhetsintrycket av miljön kring kyrkan, säger Barbro Friberg.

Barbro Friberg är uppvuxen i Västervik och väl bekant med hur det såg ut förr och hur stadsmiljön förändrats genom åren. Efter studentexamen blev det dock några studieår i Uppsala.
- Jag läste arkeologi och Gustavianum i Uppsala var länge mitt andra hem.
Egna studier kompletterades med en fortsättning som amanuens och att undervisa nya studenter.
1978 var det dock dags att flytta tillbaka till Västervik. En tjänst som museichef på Kulbacken tillträddes och där blev Barbro Friberg kvar i 25 år till 2003.
- Det var ömsom vin och ömsom vatten. Problem med ekonomin var det ofta vilket gjorde det svårt att jobba fullt ut med det man tyckte var viktigt och angeläget.
Till en början var museet föreningsägt av Tjustbygdens Kulturhistoriska förening och leddes av en styrelse.
- Nästan idel herrar satt i styrelsen. Ordförande var dock Ragnhild Vogel som jag kände väl. Även hon var arkeolog och vi jobbade bra ihop. Tillgång fanns även till en rad andra värdefulla medarbetare som dock inte var heltidsanställda.

På senare år har Västerviks museum på Kulbacken fått möjligheter att vidga sin verksamhet och flera utbyggnader har gjorts.
- Anläggningen med bland annat sitt nya Naturum har blivit fantastiskt fin.
Något som alltid legat Barbro Friberg varmt om hjärtat är kontakten med skolorna. Besök på museet av skolklasser eller egna besök på skolorna.
- Vi måste värna om vår egen historia och kunskapen om denna har inte varit allt för bra. Den kan bara bli bättre.
Barbro Friberg ger sig till och med på sin egen generation.
- Jag brukar säga att 40-talisterna är en förlorad generation kulturhistoriskt sett. All utbildning, inte minst för blivande arkitekter, präglades av ständiga tankar på framåtskridande.
Då är vi osökt tillbaka till rivningshysterin som även funnits i Västervik. Inte minst på under årtiondena närmast efter 1960.
Men allt har inte varit dåligt.
- Gamla Norr i Västervik höll ju nästan helt på att jämnas med marken. Men det blev en uppbromsning och en del blev faktiskt riktigt bra.
- De nya byggnaderna utefter Rådhusgatan anpassades i storlek och till den omkringliggande miljön på ett förtjänstfullt sätt.
Barbro Friberg har ofta fört fram vikten av att det finns tidstypiska byggnader. För att få sådana måste ju en del rivas och ersättas med nytt?
- Jo men det går alltid att ta hänsyn till omkringliggande miljö.

Kvarteret Voltakorset i absoluta centrum består av ett enda stort hus som bland annat innehåller Västerviks-Tidningen. "Många har genom åren haft synpunkter på "plåtskjulet".
- Även jag. Men gjort är gjort och nu vill jag inte att fastigheten försvinner eller byter skepnad. Även om det kunde ske en bättre samordning av utseendet på skyltar och markiser.
Flera hus i centrum har varit föremål för om- och tillbyggnader.
- På gott och ont. Jag tycker exempelvis inte om pastischer. Avsiktliga efterbildningar och stilimitationer.
En ständig balansgång. Inga efterbildningar men ändå anpassningar till miljön. Barbro Friberg kommer även i fortsättningen att stå till kultur- och fritidsnämndens förfogande för att bland annat författa yttranden. Dessutom är hon ledamot i miljö- och byggnadsnämnden.
Tid kommer det framöver att bättre finnas även för det grävande arbetet. Dock inga arkeologiska utgrävningar.
- Trädgården är eftersatt och jag måste få fason på den. Även om den nog inte blir lika fin som på farfars tid
Trädgården ligger på "Kullen" på Södra Bangatan i en gammal del av Västervik som förr mera vanligt kallades Södra förstaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om