Sankta Gertrud i krigens skugga

"Sjukhuset i krigens skugga". Det är namnet på Psykiatriska museets utställning i sommar.

Tre motorcyklister vid Sankta Gertruds sjukhus på 30-talet. Herrarna heter John Andersson, John Adolfsson och Sven Johansson.

Tre motorcyklister vid Sankta Gertruds sjukhus på 30-talet. Herrarna heter John Andersson, John Adolfsson och Sven Johansson.

Foto: Picasa

Utställning2014-04-14 09:51

I år är det 100 är sedan första världskriget bröt ut och 75 år sedan det andra satte Europa och stora delar av världen i brand. Det har Sveriges arbetslivsmuseer tagit fasta på, som har Krig och fred som tema i år. Psykiatriska museet I Västervik går vidare i samma spår.

– Vår utställning kommer att handla om hur vardagslivet på sjukhuset påverkades av krigen, berättar Carina Andersson Sarge.

Hon och museet är intresserat av att komma i kontakt med människor som kan berätta och eventuellt har bilder från Sankta Gertrud från den här tiden.

– Det får gärna vara från civilförsvaret, säger Carina Andersson Sarge.

Tiden börjar bli knapp. De som var med och kan minnas blir hela tiden färre. Men det kanske finns barn och barnbarn som kan berätta historier som de hört från äldre släktingar, hoppas museet.

– En skärm kommer att handla om Koreakriget, berättar Carina Andersson Sarge.

Under fyra år i början av 1950-talet pågick Koreakriget. Ett tiotal mentalvårdare från sjukhuset i Västervik tjänstegjorde där.

– Vi jobbade på fältsjukhusen, berättade Birger Rothman i ett samtal med VT:s framlidne medarbetare Hasse Hjertqvist en februaridag 2001.

Det var Svenska Röda korset som arrangerade arbetet och staten stod för pengarna. Målet och arbetsplatsen för Birger Rothman och hans kamrater var Swedish Red Cross Hospital utanför Pusan i södra delen av landet.

Svenskarnas sjukhus var en gammal skola kompletterad med ett stort antal baracker och tält med bergen i bakgrunden. Sårade människor anlände hela tiden.

– Det fanns en liten medicinavdelning också men självklart var det sårskador som dominerade, berättade Birger Rothman.

Han vittnade om otäcka bilder på skadade människor. Det var ett ständigt plockande av skrot ur kroppar och ben som amputerades.

21 nationer ställde upp på Sydkoreas sida.

Många år senare fick Birger Rothman en påminnelse om sin insats från Sydkorea. Det var ett brev undertecknat av president Kim Dae-jung."Ännu ett tack för er ädla medverkan i kampen för att skydda Korea och för att upprätta en fri demokrati i världen".

– Vi fick det eftersom det var 50 år sedan krigsutbrottet, sade Birger Rothman.

Folkets bilder

Har du en gammal bild som du vill visa i VT? Vi vill gärna ha in fler gamla bilder. Ring eller skicka e-post till Bengt Faleij på e-postadress bengt.faleij@vt.se eller telefon 0490-666 08.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!