Sedan tidigt 60-tal har fyra mosaiker av konstnären Sture Wikström prytt vägarna i den gamla salen. Det var en gåva från Västerviks gamla stadsfullmäktige till rådhuset. Men när det nya kommunhuset invigdes fördes konstverken dit. Nu hänger tre av mosaikerna i personalrummet och ett i foajén på Fabriksgatan.
Axel Nilsson var upprörd när verken flyttades. Han tycker fortfarande att man handlade respektlöst och han tog upp frågan på kommunstyrelsens bord när han fortfarande var en del av församlingen.
– Men inget hände. Flyttningen har skett på tjänstemannanivå, konstaterar han.
Även om mosaiken hängde lite undanskymt, mer eller mindre gömd bakom några mörka gardiner, i rådhuset så ser Nilsson inte det som något oöverskådligt hinder för att de hade fått vara kvar och blivit mer publika.
– Det hade man kunnat lösa med att sätta upp några spotlights, säger han.
Mosaikerna är en gånger en meter och består av Ravennamosaik. Nu är det bara personalen i kommunhuset som har tillgång till Sture Wikströms konstverk.
Men vi kan lugna vår frågeställare på ett par andra punkter. Kallstenius tavla från gamla kyrkogården hänger åter på plats. Och den andra med motiv från Slottsholmen, lite vanvördigt kallad Platta grisen, finns på Ellen Keyskolan. Det pågår diskussioner om den ska flyttas tillbaka eller till någon annan plats. Museet äger konstverket.
Dessutom saknades ett porträtt som vi med lite hjälp konstaterat föreställer kung Fredrik I. Han var svensk kung från 1720 och lantgreve av Hessen-Kassel i Tyskland från 1730 och prytt rådhussalen under många år. Om det finns någon särskilt anledning till varför han placerats på rådhusets vägg har vi inte lyckats urröna.
Fredrik hade hunnit med att vara framgångsrik fältherre i det spanska tronföljdskriget på det allierades sida mot Frankrike innan han kom till Sverige. 1705 friade han till Sveriges tronarvinge Ulrika Eleonora. När Karl XII dog blev hon drottning. 1720 abdikerade hon till förmån för sin man. Han fann sig väl i rollen som konstitutionell monark under frihetstiden.
– Tavlan finns nerpackad och vi har full kontroll, säger Ann-Sofie Pettersson på kulturenheten.