Daveby väntar på ett landsbygdsuppror

Fredrik Daveby är sedan den 1 augusti 2014 VD för Motormännen i Stockholm. Han veckopendlar mellan gården Löckerum nära Skedshult och Stockholm. I dag ger han sin syn på motormännen, bilismen och olika trafikfrågor.

Nytt jobb. Fredrik Daveby är sedan snart ett år tillbaka VD för Motormännen.

Nytt jobb. Fredrik Daveby är sedan snart ett år tillbaka VD för Motormännen.

Foto: Pressbukd

Porträtt2015-05-28 07:00

Du har nu i snart ett år varit VD för Motormännen – vad har överraskat dig mest ?

– Att vi så ofta får utrymme i media, både på lokal, regional och nationell nivå. Det märks verkligen att Motormännen är en stor och välkänd intresseorganisation med våra 115 000 medlemsfamiljer. Vi har ett starkt varumärke och medlemsantalet ökar för varje år. Dock är det lite svårt att locka unga bilister att bli medlemmar. Motormännens riksförbund bildades 1922. Notabelt är att Astrid Lindgren under en tid arbetade på Motormännen. Andra intresseorganisationer för bilister är MHF (motormännens helnykterhetsförbund) och KAK.

Vilken är den mest prioriterade frågan just nu för Motormännen?

– En nyligen presenterad utredning från en statlig expertorganisation visar att Sveriges bilister betalar dubbelt så mycket i skatter och avgifter jämfört med de samhälls- och miljökostnader som uppstår av bilismen. För oss är det viktigt att få tillbaka en större del i form av säkrare vägar, en mer miljöanpassad fordonsflotta och ökad tillgänglighet. Det är helt enkelt så att staten tjänar på bilismen, vilket kanske inte alltid framgår om du följer den politiska debatten.

Vad säger du om beslutet om höjda bensinskatter – hur slår det mot glesbygden?

– Det är ytterligare en spik i kistan. Det förvånar mig varje dag att det inte blir ett landsbygdsuppror snart. Det finns i Sverige en ”tunnelbanekultur”, där det antas att alla kan åka kollektivt. Men så ser ju inte verkligheten ut. Kan förstå att bilister i glesbygd känner sig drabbade och utsatta för orättvisor med bensinskatter, som ökar år från år. Så jag blir inte förvånad om det snart leder till ett landsbygdsuppror mot regering och riksdag.

Är det så att Sverige har en av de äldsta ”bilparkerna” i Europa?

– Ja, det stämmer. I Kalmar län var genomsnittsåldern 11 år, när vi gjorde vår analys senast. Då skall man veta att statistiskt sett är risken för att dödas eller skadas allvarligt vid en trafikolycka dubbelt så hög i en tio år gammal bil som en ny. Kan nämnas att bilparken är yngst i Stockholms län med åtta år och äldst på Gotland med 14 år. Nya bilar är självklart bättre säkerhetsutrustade vad gäller bromsar och krockkuddar.

Känner du som VD för Motormännen att regering och myndigheter motarbetar bilismen?

– Vi tycker att regeringen skulle kunna göra mycket mer för landets bilister genom att underlätta vardagen, göra vägarna säkrare och samtidigt skapa en hållbarare värld.

I Nederländerna har myndigheter och motsvarigheten till Motormännen inlett ett samarbete för att få bilister att avstå från att tala i telefon, sms:a och twittra under bilkörning under devisen Doe je op een P, dvs gör allt detta på en parkeringsplats eller hemma. Vad säger du om den satsningen?

– Vi känner till denna satsning. Vi har ett nära samarbete med den nederländska motsvarigheten och övriga Motormän i Europa. Vi i Motormännen har länge drivit kravet om en sms-lag, som förbjuder onödig hantering av telefon under körning. Den nya skrivningen i trafikförordningen är för luddig. Kravet på ett tydligt förbud kvarstår.

Finns det brister i hur den svenske bilisten sköter sig på vägarna?

– Vi kan alltid bli bättre. Motormännen genomför regelbundet nationella studier kring företeelser som exempelvis användning av bilbälte, att man stannar vid stopplikt eller användning av körriktningsvisare. Oftast bryts statistiken ner på länsnivå så att vi kan visa vem som sköter sig bäst respektive sämst.

Hur är vägstandarden i Kalmar län?

– Det skiljer sig mellan riksvägsnätet och länsvägarna. För riksvägarna ligger Kalmar län lite bättre till än genomsnittet, medan länsvägarna tillhör den sämsta tredjedelen. Tycker själv att vägsträckan mellan Överum och Åtvidaberg har många brister.

Vad är främsta anledningen till att dödstalen i trafiken minskar?

Svaret är att vägarna blivit bättre. Det gäller främst sk 2+1-vägar och att bilarna blivit säkrare. 1979 omkom 1 000 personer i trafiken. I fjol omkom 275 personer. Efter 2010 har siffran legat under 300 personer. Mitträcken har ökat säkerheten – även om vajerräcken skadat många motorcyklister. Nollvisionen, att ingen skall dö i trafiken håller vi stenhårt på.

Fredrik Daveby uttrycker personligen förvåning över att olyckssträckan efter Edsbruk mot Valdemarsvik inte helt ut fått vilstängsel. Ett 50-tal älgar har på den sträckan blivit påkörda och omhändertagna. Kostnaderna för person- och fordonsskador är större än för uppsättning av viltstängsel. Kanske något för länsstyrelsen i Kalmar att på nytt pröva känns det som Fredrik Daveby menar.

Personligt

Namn: Fredrik Daveby

Född: Olserum nära Edsbruk

Utbildning: Tog studenten vid Västerviks gymnasium 1981och utbildad agronom och ekonom

Karriär: Var VD för Länsförsäkringar Kronoberg i 12 år, mellan 2002 och 2014, medlemschef i Södra mellan 1997 och 2002,lantbruksråd vid Sveriges ambassad i Washington DC i fyra år, 1992–1996, med bevakning av USA och Kanada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om