Hans egen slöjdlärare i Överum, Axel Isaksson, blev tidigt en inspirationskälla för Bengt. Han tyckte att unge herr Karlsson skulle följa honom i spåren och bli lärare. Det är ett val Bengt Karlsson aldrig ångrat.
– Jag har trivts jättebra med jobbet, både med kollegor, barnen och föräldrarna, säger han.
Bengt Karlsson tror att hans idrottsbakgrund har varit en stor hjälp i kontakten med barnen. Han har till exempel alltid följt ungdomsidrotten i tidningen. Det har gett naturliga öppningar över generationsgränserna. På IFK-stämplade Lidhemsskolan, där magister Karlsson tillbringat större delen av sin lärargärning och trivts alldeles utmärkt, var Vaisaren Bengt Karlsson en populär och respekterad lärare.
– Han var bra och kunde ta oss ungar på rätt sätt, berättar flera gamla elever som i dag arbetar på tidningen.
I Överum hade Bengt själv, som vi redan nämnt, en rad lärare som var djupt engagerade i sina elever. De fanns även med på kvällarna i olika aktiviteter och gav de unga förtroende och ansvar, som vi tror känns lite främmande i dagens skolor. Han minns att skolsalarna på högstadiet i Överum stod öppna på kvällarna. Det var bara för ungdomarna att gå dit och pröva saker utan vuxnas överinseende.
– Vi hade till exempel fysiklaborationer på kvällarna utan lärare eller andra vuxna, säger Bengt Karlsson.
Så när Bengt var klar med högstadiet blev det fyra år på möbelsnickarskolan i Västervik. Det var den vanliga vägen mot slöjdlärarseminariet i Linköping. Skolan i Västervik hade högt anseende med lärare, som höll på gamla seder och bruk.
– Vi fick inte kalla dem för magister. Vi skulle tilltala dem med mäster...
Bengt Karlsson fick jobb i Södertälje efter examen. Det gillade inte VIK:s lagledare i ishockey, Sven-Åke Lindblad, något vidare. Han ville se den tuffe forwarden i VIK-tröjan även i fortsättningen.
– Sven-Åke och jag åkte runt till rektorerna i kommunen och pratade med dem, berättar Bengt Karlsson.
Deras arbete belönades med framgång. Bengt Karlsson kunde börja en lång lärargärning i Väserviks kommun. Han har varit på flera skolor och även undervisat i idrott.
Det får oss osökt att komma in på Bengts idrottskarriär. Han debuterade i A-laget som 16-åring hemma i Överum, både i bandy och fotboll. När han flyttade in till Västervik och började på möbelsnickarskolan spelade han lite ishockey i Vais interna serier. Det fanns ingen organiserad pojkhockey på den tiden och det dröjde inte länge förrän lagledaren Stig Knutsson ville ha Bengt med i A-laget.
– Det var många som hade försvunnit från Vais, berättar Bengt Karlsson.
Bengt Karlssons fotbollskarriär förde honom också till Åtvidaberg under två säsonger. Det var under ÅFF:s glansperiod när laget vann både cupen och allsvenskan.
– Men det blev inga allsvenska matcher för mig. Det var inte lätt att slå sig in i det laget, säger Bengt Karlsson som fick vara med om att vinna allsvenska reservlagsserien.
I dag följer Bengt idrotten från läktarplats och snart också skolvärlden från sidan. Han är lite bekymrad över senare års utveckling med större klasser och mindre resurser. Han tycker att elevernas behov och inte statistik ska styra skolans vardag.
– Så måste lärarna äntligen få betalt efter förtjänst. Det finns en massa bra lärare som lägger ner ett enormt arbete, säger han avslutningsvis.