– Normalt hade denna orkester för det mesta smoking och var mycket prydlig, berättar Bo Thörnblom som har lånat oss bilden.
Freddy Andersson var en föregångare i Västerviks musikliv. Han och kamraten Tore skrev själva alla arrangemang med inspiration från den amerikanska jazzen.
Under 30- och långt in på 40-talet var Freddys den dominerande orkestern i hela Småland och även i angränsande landskap. Vid speciella konserter ökade man till dubbla antalet musiker.
Freddy gjorde senare karriär inom Svenska musikerförbundet och orkestern upphörde. 1947 blev han ombudsman vid förmedlingen i Göteborg och flyttade 1953 vidare till förbundet i Stockholm. I september 1962 valdes han till ordförande i Svenska musikerförbundet och efterträdde Gustaf Montelius som gick i pension.
Musikerna bildade egna orkestrar eller ingick i nya konstellationer. Tore tog namnet Arnryd och fortsatte sin musikerbana i Stockholm.
– När han ingick i broderns band var han nog ensam om att spela trumpet med en hand och kompa på pianot med den andra, berättar Bo Thörnblom.
Thörnblom har själv spelat vid några tillfällen med Tore Arnryd. De som fortfarande är i livet minns nog denna orkester med glädje, tror Thörnblom.
Han berättar också att hans far Folke och Freddy bildade Svenska Musikerförbundets avdelning 33 i Västervik år 1938.
– På den tiden var det en hederssak att vara organiserad, säger Thörnblom.
Thörnblom har också försökt identifiera personerna på bilden: De är från höger: Freddy Andersson – altsax, barytonsax och fiol samt orkesterledare. Sedan följer Henning Åberg – altsax och fiol. Sven "Snusse" Johannesson trummor och den kvinnliga pianisten är han inte säker på – kan vara omnibussägare Tessings dotter. Därefter Erik Dahlgren – trumpet och fiol, Folke Thörnblom – tenorsax och klarinett. Alf Johansson – trumpet, bas och dragspel och slutligen tror vi mannen längst till vänster hette Bengtsson. Han spelade bas och gitarr.