Ulla Flyger (född Edlund) föddes i Västervik 1917 och var den äldsta i stan när hon drygt 105 år gammal lämnade jordelivet den 6 november 2022. Närmaste anhöriga är syskonbarn med familjer samt nära och kära.
Ulla var modern i tanken, tidlös i ålder och bjöd ofta till skratt. Hennes sinnelag gjorde att man kände sig jämnårig oavsett ålder, vilket medförde att hon lätt knöt an till många olika människor. Ulla kunde sätta guldkant på vardagen och såg hellre möjligheter än svårigheter. Hon var en förebild för oss och vi beundrade hennes mod och självständiga sätt i både yrkeslivet och på det privata planet. Ulla hade förmågan att glittra och hennes röda läppstift var flitigt använt hela livet ut.
Efter skolgång och uppväxt på Strömsholmen i Västervik styrde Ulla sin kosa till Stockholm för att läsa vidare till sekreterare vid Bar-lock institutet och därefter väntade anställning på försäkringsbolaget Hansa. Ulla bytte sedan inriktning och gick en laboratorieutbildning, fick arbete som preparatris hos docent Claes Wirsén på Histologen vid Karolinska institutet, vilket resulterade i många års forskningsarbete och vänskap. Det inkluderade även arbete med den världsberömda fotografen Lennart Nilsson ”Ett barn blir till”. Samtidigt träffade Ulla sin blivande man Gösta Flyger, som utbildat sig till neurokirurg.
Under en period i början av 60-talet satsade de på att öppna klinik i Kairo tillsammans med den internationellt berömde professorn Herbert Olivecrona, som var den drivande kraften i Sverige inom neurokirurgi. Efter ett långt arbetsliv bestämde de sig för att varva ner och flyttade till Västervik där Gösta drev en privat läkarpraktik fram tills han avled 1977 och Ulla arbetade på Svenska kyrkans pastorsexpedition samt Centralkassan på Västerviks sjukhus fram till sin pension.
Ulla fortsatte under många år att vistas växelvis i Västervik och Stockholm. Ett samtal med butiksägarinnan för garnaffären Änglamark på Regeringsgatan i Stockholm resulterade i deltidsarbete och livslång vänskap. Ullas skaparkraft och intresse för vackra ting och mode flödade. Hon stickade, broderade, vävde, målade tavlor med utsökt resultat. En speciell prestation var den handknutna matta med rosenmönster som Ulla gjorde i den häpnadsväckande storleken av nio kvadratmeter.
Även på äldre dar hade Ulla ett rikt umgänge trots sin höga ålder. En god räkmacka med släkt och vänner var uppskattat och balkongen på Torggatan i Västervik, med 180 graders utsikt över Fiskaretorget, gav många lyckostunder. Där kunde Ulla njuta av Gamlebyviken och utelivet på stan från sin höjd.
Ulla saknas oss och hon lämnar ett stort tomrum efter sig.
Camilla Borrebaeck
Lennart Michaelsson
Övrig släkt och vänner