Vår vän och kollega, docent Bengt Loberg, Västervik, har avlidit i en ålder av 92 år. De närmast sörjande är makan Gunnel, dottern Mia och sonen Markus med familjer.
Vi är många geologer och bergsingenjörer som kommer att minnas Bengt, och vi står i tacksamhetsskuld till honom för det han har betytt för svensk geologi och för oss personligen.
Bengt Loberg utbildade sig vid Stockholms universitet och där disputerade han i geologi 1962 med avhandlingen ”The Formation of a Flecky Gneiss and Similar Phenomina in Relation to the Migmatite and Vein Gneiss Problem”. Materialet för Bengts avhandling var hämtat från skärgården sydost om Västervik. Efter disputationen utsågs Bengt till docent vid Stockholms universitet.
Vid Stockholms universitet undervisade han geologistudenter. Exkursioner och fältkurser, bland annat i Västervikstrakten ingick också i arbetsuppgifterna. Ämnesmässigt var steget inte långt då han 1973 anställdes som universitetslektor vid avdelningen för ekonomisk geologi vid den nya Tekniska högskolan i Luleå. När Bergs- och civilingenjörsutbildningen Geoteknologi startade där, behövdes en erfaren pedagog för att bygga upp geologiundervisningen. Bengt utvecklade kurser i grundläggande geologi, petrologi och mikroskopi.
Samtidigt började han att publicera sin bok ”Geologi, material, processer och Sveriges berggrund”, som blev ett viktigt bidrag till utbildningen inom geologi, och inte enbart i Luleå utan vid alla lärosäten i Sverige. Den första kom 1973 och sammanlagt utkom den i sex upplagor. Han avgick med pension 1993. Under åren 1982–1984 var han tf professor och ämnesföreträdare vid avdelningen.
Bengt Loberg var en omtyckt föreläsare och entusiasmerande lärare. Hans pedagogik var välfungerande med en effektiv blandning av föreläsningar, övningar, laborationer och fältövningar. Genom sina föreläsningar och böcker utbildade han flera generationer av geologer och bergsingenjörer i Sverige.
Bengts intresse för kultur gjorde att han bland annat fördjupade sig i kopplingen mellan Bibeln och geologiska skeenden. I boken ”Syndafloden och verkligheten” (1980) visade han på ett mycket intresseväckande sätt hur geologiska processer kan förklara och ge bakgrunden till en del av Bibelns berättelser.
När Nationalencyklopedin utgavs 1989–1996 gjorde Bengt en viktig insats som ansvarig för allmän geologi.
Bengt Loberg var en stor vän av klassisk musik. I Luleå blev han en av medlemmarna i sällskapet ”Les Six” som träffas en gång i månaden för att lyssna och gissa på god musik. Hela 24 program hann Bengt genomföra innan han och hustrun Gunnel efter pensioneringen flyttade till Västervik. Där fortsatte Bengt att odla sitt musikintresse i ett par andra sällskap.
Lennart Widenfalk, Björn Öhlander, Thomas Lundqvist, Anders Holmqvist