Kreativ, stark textildesigner har gått ur tiden

Textildesigner Ellinor Ström, Gusum, har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 87 år. Hon efterlämnar döttrarna Pia, Saltsjö-Boo och Maria, Kälkestad med familjer, samt övrig släkt och vänner.

Ellinor Ström

Ellinor Ström

Foto: Jan Ström

Minnesord2024-05-27 20:00

Ellinor, född Andersson, växte upp i Gislaved och studerade efter realskolan till textildesigner på Textilinstitutet i Borås, där hon träffade sin blivande make Jan. Paret bildade familj och bodde först i Borås och därefter Dalsjöfors, lämnade sedan västsverige och flyttade 1965 till Gusum. 

Ellinor arbetade som frilansande mönsterdesigner från sent 1950-tal till millennieskiftet och skapade hundratals mönster för tyg till gardiner och dukar åt de västsvenska textilindustrierna, främst Ludvig Svensson. Hennes vältecknade blom- och julmönster prydde många hem över landet. Intresse för botanik och trädgård var källor till inspiration. Hon var också kunnig väverska och designade mönster för stickning.

Intresset för naturen och jazzmusiken delade hon med Jan. De utforskade den östgötska skärgården med båt och kanot och sprang orientering. Somrar vid Viksjön, Hestra och i Sjömarken, tältsemestrar runt om i Sverige och Danmark och många jazzfestivaler förgyllde vår barndom. Senare resor tillsammans med barn och barnbarn gick till såväl Karibien som Ostasien. Spanskastudier och linedance var Ellinors egna intressen och hon var noga med daglig chi-gong och gymnastik varje vecka.

Hemmet i Gusum var viktigt för Ellinor och i trädgården odlades såväl blommor som frukt, kryddor och grönsaker. Så länge som hon bodde kvar i sitt hus och hade synen kvar lagade hon all mat från grunden och var tidig med vegetarisk kost. Vi saknar hennes fantastiska middagar och den kärlek och omsorg hon lade på sin familj. När hennes älskade Jan gick bort 2017 blev sorgen och saknaden stor och isoleringen under pandemin var svår. Den sista sjukdomstiden kunde vi döttrar dela med henne, men vi minns hellre Ellinor med stor kärlek som den kreativa, sunda och starka person som hon alltid har varit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!