Källviksbrunns Grande Dame har gått ur tiden – La är död

Elisabeth Fleetwood, bland annat före detta riksdagsledamot för Moderaterna, är död. Hon hade sommarhus i Källvik.

Elisabeth Fleetwood, bland annat före detta riksdagsledamot för Moderaterna, är död. Hon hade sommarhus i Källvik.

Foto: Jonas Ekströmer

Minnesord2024-07-31 20:00

La är död.

Alma Fredrika Elisabeth Svantesdotter Fleetwood blev 96 år gammal och avled den 22 juli i Stockholm. Hennes sommarhus Majorsvillan ligger i den gamla brunnsorten Källvik i Tjust skärgård. Hon efterlämnar sonen Fredrik Fleetwood med barnen Marcus och Thérèse samt dottern Caroline Fleetwood med dotter Antonia.

Ett mycket tidigt minne från stranden mellan Majorsvillan och Hotellbryggan Källvik: En skrattande och vacker ung kvinna i blåa shorts och vit blus kommer emot mig på stigen. "Det är La", sa min mor. Sedan har La alltid funnits. 

Den kärlek man kan hysa för en veranda i Tjust är gränslös. Det visste hon och det vet jag. Hur många samtal hade vi där? Vad talade vi inte om? Hon berättade om sin barndom och ungdom i Bromma. Om att mamma Stina under kriget höll höns i garaget. Om fester hos släkten Fleetwood på Gränsö i Västervik. Om morföräldrarna, som hade stenhuggeri. Om en seglats under kriget, då hon blev beskjuten ute på viken. Om resor i Sverige och världen, om böcker, hundar och människor. Om hennes stora blyghet. Hon hade haft en airedaleterrier som fick namnet La mienne. Vi talade om allt. Det är inte med alla man kan göra det.

Som sig bör, var det dock bara undantagsvis hon nämnde sina uppgifter vid Hovet. Hennes far, baron Swante Fleetwood, var kammarherre hos Prinsessan Sibylla. Detta ledde så småningom till att La fick uppdraget att hjälpa med prinsessornas utbildning och att hon även var på Solliden en sommar. En glimt: Efter middagen går Prisessan Sibylla och gästerna, inklussive La och hennes far, ut ur matsalen, lägger sig i gräset och rullar ner för backen till småprinsessornas lekstuga.

La var fil.mag. i svenska, tyska och historia och adjunkt i Nya Elementarskolan för flickor. Hon var riksdagsledamot för Moderaterna i 23 år och satt i flera tunga utskott som kulturutskottet och konstitutionsutskottet. Om somrarna kunde man höra hur hon med klar stämma övade anföranden på verandan, med båtarna i viken som auditorium. Jag tror att av alla hennes intressen var politik det största. Hon följde med i debatten, ända tills hon började tappa sin intellektuella skärpa.

La var en stark kvinna med bredd och djup, empati och intresse för sina medmänniskor. Hon var vänfast. I Källvik umgicks hon inte bara med andra sommargäster utan hade ett brett kontaktnät och många vänner bland lokalbefolkningen. Hon var också politiskt aktiv i trakten.

La var Källviksbrunns Grande Dame. Saknaden är stor men på Majorsvillans veranda sitter barn och barnbarn.

Charlotte Klingberg, Stockholm och Källvik 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!