Han och vi blir lite betänksamma när man ser bilden. Arbetet ser minst sagt farligt ut. Med vanligt virke och spik restes byggnadsställningarna ända upp till kyrktuppen. Vi anar att det säkert förekom ett och annat fall. Men Per-Åke Widegren har inte hittat något belägg för den tesen i sina forskarmödor.
– Men man måste beundra den tidens byggnadsarbetare, säger han.
1901 började man gräva grunden till kyrkan.1903 var det dags för syn av sockel och yttertrappor. Samma år började också själva kyrkbygget. Bygget tog ett par år. I oktober 1905 var kyrkan klar för att invigas.
Inne i kyrkan hänger ett porträtt av biskop Carl Erik Hallström. Han var en av männen som såg till att kyrkan kunde byggas. Han hade 1861, samma år som han dog, donerat 50 000 riksdaler till kyrkbygget. Hans pengar hade under åren förräntat sig väl. När det var dags att bygga var hans donation värd 250 000 kronor.
Den andre store donatorn, som en marmortavla i vapenhuset upplyser oss om, var skeppsredare Albert Tenger. Han hade vid sin bortgång 1896 donerat 40 000 till kyrkan.
Adolf Emil Melander hette mannen som ritade kyrkan. Han var född i Stockholm 1845. Under några år på 1870-talet var han anställd som arkitekt vid Västervik-Norsholms Jänrvägs AB. Han ritade bland annat stationshuset här i staden. Han ritade flera kyrkor, bland annat den i Åtvidaberg.
Inne i kyrkan var det arkitekten Ludvig Pettersson som svarade för utformningen av altare och predikstol. Den stora bronsreliefen i bågfältet över kyrkans huvudportal föreställande den sjunkande Petrus har professor Olle Hjortsberg skapat.
– Det är nog det största konstverket i kyrkan, säger Per-Åke Widegren.
En av kyrkans stora sevärdheter, enligt Widegren, är dopfunten i mässing som gjorts på Gusums bruk och skänktes till kyrkan av "tullnären" Jöran Jacobsson. Han vet också att berätta att kyrkan har två gamla mässhakar från 1787 och 1843.
När kyrkan var klar 1905 flyttades tre klockor från Sankta Gertrud till Sankt Petri. Storklockan göts i Västervik av Elias Arenhart. Den har tre inskriptioner, varav två på latin. De två sistnämnda lyder i översättning: "Se, jag bådar eder en stor glädje, som skall vederfaras allt folk" och "Saliga äro de som höra Guds ord och gömma det". Mellanklockan från 1617 blev omgjuten i Norrköping 1785. Den har inskriften "Jag manar Dig till trogen bön".