Böckerna gör Sundin glad

Den lokala konstmarknaden i Västervik är död. Det anser konsthandlaren och mannen bakom Västrums konstrum, Jan Sundin. På söndag – den 29 juni – fyller han 70 år.

70 år. Jan Sundin i Skaftet fyller år på söndag den 29 jnui.

70 år. Jan Sundin i Skaftet fyller år på söndag den 29 jnui.

Foto: Lotta Gometz

Kulturbärare2014-06-27 11:44

I Skaftet driver Sundin tillsammans med sin hustru Barbro konst- och antikhandel; antikvariat med webbhotell. Paret har specialiserat sig på Tjustklassiker, som Gottfrid Kallstenius, Harald Wiberg, Lennart Glemme med flera av de mest kända och framgångsrika konstnärerna. Men handeln går inget vidare, tycker Jan Sundin.

– Det är ingen som köper, säger han. På vernissagen kommer folk och dricker vin och äter jordnötter...

Och han är inte speciellt förtjust att bjuda in till vernissage.

Sundin kan däremot glädja sig över att webbhandeln med gamla böcker går så mycket bättre. Han betar av Västerviks loppmarknader och gör ett och annat fynd, som når kunder långt utanför Hermanstorps hank och stör. Han har återkommande kunder i USA, Finland, Italien – ja, överallt.

– Det är billigt att köpa gamla böcker. Folk slänger så mycket och jag vet vad som efterfrågas, säger han.

Sundin är ekonom i botten. Han läste företagsekonomi och sociologi på Stockholms universitet efter studenten hemma i Bollnäs 1965.

– Jag jobbade på bank något år innan jag började plugga på universitetet.

Efter universitetet arbetade han på revisionsbyrå. Det var en intressant tid. Sundin upptäckte att mycket av det han hade lärt sig på universitetet inte hade så mycket med den krassa verkligheten att göra. Han fortsatte sin karriär inom stora svenska jättar som LKAB, Kinnevik och SBC i olika chefsbefattningar.

– Boksluten handlade alltid om minst en miljard.

Vid 63 års ålder kunde Jan Sundin gå i pension lite tidigare och flyttade till Västervik där hans fru redan fanns.

Sundin hade egentligen tänkt sig en framtid i reklambranschen, som ung man. Han skrev en del under gymnasieåren och fick till och med ett lyrikpris.

– Det var mest skämtsamma saker, berättar han.

Han har senare, som vuxen, redigerat flera böcker och skrivit två själv. De har handlat om immaterialrätt, bland annat om processen kring varumärken och företags namn.

Högtidsdagen firas med familjen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!