Johannes Rudbeckius har du kanske hört talas om. Han var biskop i VÀsterÄs i början av 1600-talet och en av de dÀr kyrkomÀnnen som vi fick lÀra oss om i kristendomskunskapen nÀr jag gick i skolan för lÀnge sedan. Kanske nÀmns han fortfarande i dagens skola.
En kÀnd man för oss som bor i VÀsterÄs. Men han Àr ocksÄ ganska allmÀnt kÀnd bland slÀktforskare eftersom det var han som var först med att fÄ prÀsterna att bokföra sina församlingsbor. Dessutom Àr han den som startade den allra första skolan för flickor i Sverige, redan 1632.
Som slÀktforskare i VÀsterÄs kÀnner en sig nÀstan lite stolt. Men inte bara dÀrför, han Àr ocksÄ förfader till mina barn. Dock inte till mig.
Biskop Rudbeckius gifte sig 1620 med Malin Hising frÄn Fellingsbro. De fick elva barn, 78 barnbarn och 195 barnbarnsbarn. Deras Àttlingar som lever idag rÀknas nog i hundratusental skulle jag tro. 20 000 av dem Àr hittills dokumenterade.
Jag ska inte trötta er med en massa fakta om biskopsparet. De Àr intressanta mÀnniskor och med en viktig plats i mina barns slÀkttrÀd. Genom sin farmor Àr mina barn RudbeckiusÀttlingar, det Àr 13 generationer mellan mina barnbarn och paret Rudbeckius och Hising.
NÀr vi var nyinflyttade i VÀsterÄs 2019, maken och jag, hade vi slÀkttrÀff i domkyrkan med barn och barnbarn som fick se portrÀttmÄlningarna pÄ förfÀderna och deras gravsten och minnessten inne i VÀsterÄs domkyrka. Vid portrÀtten fick barnbarnen stÀlla upp sig och jag tog sÄ klart jÀmförande bilder pÄ dem, sÄ att vi kan leta efter gemensamma drag. Nog tycker jag att mitt Àldsta barnbarn har lite samma drag över munnen som Malin Hising. Man ser vad man vill se...
Utanför stÄr biskop Rudbeckius staty och dÀr blev sÄ klart barnbarnen ocksÄ fotograferade tillsammans med sin förfader. Sedan gick vi pÄ Malins kafé och fikade. Malins kafé ligger i det gamla konsistoriehuset invid domkyrkan, byggt pÄ 1600-talet och uppkallat efter Malin Hising.
Det Àr lÀtt att fÄ barnbarnen intresserade av sin slÀkthistoria nÀr den gÄr att konkretisera sÄ hÀr, Àven om tidsgapet pÄ 400 Är kan vara svÄrt att greppa. TÀnk om man kunde komma sÄ nÀra alla ens förfÀder och förmödrar.
Det hÀr Àr min sista krönika om slÀktforskning för VÀsterviks-Tidningen. Tidningen förÀndras men jag fortsÀtter slÀktforska och skriva, men i andra sammanhang.
I höst Àr det tio Är sedan jag började med mina slÀktforskningskrönikor. Tack för alla lÀsarkommentarer! Det Àr alltid uppskattat.