Nu måste jag berätta om vad jag råkat ut för som släktforskare. I släktforskarföreningen här i Västerås har jag ett par gånger tagit på mig att hjälpa till med kyrkogårdsvandringar. När pandemin hindrat oss att hålla vanliga medlemsmöten har vi på våren i stället ordnat med medlemsmöten på lokala kyrkogårdar.
Ena gången var vi på en kyrkogård centralt i stan, andra gången var vi på den närmaste landsbygdskyrkogården någon kilometer bortanför stadsbebyggelsen. Det har organiserats så att en annan person berättat om själva begravningsplatsen och kyrkan och jag har berättat om några av de människor vars gravplatser finns kvar.
De här gravarna har jag valt ut ganska slumpartat. Eftersom jag inte bott här så länge så vet jag inte vilka människor som är lokala kändisar. I stället har jag fotograferat gravstenar med intressanta namn eller titlar och hemma undersökt de här människornas historia.
Vid båda de här kyrkogårdsvandringarna har jag råkat fastna för en grav där det visat sig att den döda har sina rötter i Tjust. Hur kan det bli så? Det är ju ganska långt mellan Västerås och Västervik och det här är människor som dött för över hundra år sedan.
Visst är det märkligt? Nästan lite kusligt.
I den ena graven vilar en ung kvinna som dog 27 år gammal efter en förlossning. Hon var gift med en man från Västerås, som hon träffat under sin uppväxt i Norrköping, men hennes mor kom från Västervik och hennes far från Tryserum. Av den begravningsplatsens omkring hundra gravvårdar hade jag valt ut fem och bland dessa fanns hennes grav. Hon hette Jenny Trysén. Hon är begravd på Björlingska kyrkogården i centrala Västerås.
I början av juni i år hade vi en kyrkogårdsvandring på Badelunda kyrkogård, den församling där jag själv bor. Den gamla sockenkyrkan ligger på bekvämt gångavstånd. Där hittade jag fem gravar som fick mig att bli nyfiken på människorna och de fem berättade jag om för de andra föreningsmedlemmarna.
En av dessa personer är en kvinna som hette Karolina Blom och som föddes 1840 i Gamleby. Tack vare att hennes dotter var gift i Västerås och att hon var på besök här vid sin död blev hon också begravd här.
Jag har tidigare konstaterat att det finns mycket som binder samman Västerås och Västervik. Båda ligger vid vatten och har en gammal historia. Att det också skulle finnas fler sådana konkreta bevis på samhörighet, det kunde jag inte ana.