På ett fartyg bor du tillsammans med och tillbringar all din fritid ihop med dina arbetskamrater. Bodde på jobbet gjorde ju folk förr, men på sjön är det ändå ganska annorlunda mot hur de flesta andra i samhället har det. Att hela tiden frotteras med samma människor, en ganska liten grupp människor, kan säkert innebära svårigheter för många och det finns förstås de som inte riktigt klarar av det. Och så finns det de som tycker att det är toppen att komma ut på äventyr i fjärran länder och dessutom få betalt för det.
Äventyrslustan tror jag har varit drivkraften för många som gått till sjöss, kanske för fler längre tillbaka i tiden än idag, när vi alla kan resa vart vi vill på semestern. För en hel del av de svenska sjömännen blev längtan efter äventyret så stor att de rymde i någon exotisk hamn eller världsstad. Rymlingar finns det gott om i de svenska sjömanshusarkiven.
Det har jag sett när jag den senaste tiden ägnat en stor del av min arbetstid till att gå igenom dessa handlingar.
Det sista halvåret har jag fått förmånen att grotta ner mig i sjömanslivet förr i tiden. Anledningen är att jag skrivit en handbok för släktforskare om hur man forskar om sjöfolk. Den ges ut i augusti. Det är fantastiskt roligt att få skriva en bok, och extra roligt om släktforskning och sjöfolk.
Sjömän, det är folk som har arbetat i handelsflottan. Hittar du ett gammalt släktfoto på en ung man i sjömanskostym, det vill säga med sjömanskrage, då är det en militär sjöman. Inget fel på dem, men de finns inte i sjömanshusarkivens handlingar utan i de militära rullorna.
Det gäller att veta vad som är vad. Det är kanske inte alltid så lätt för en landkrabba så därför förklarar jag sådant i boken.
I Västervik måste det finnas många släktforskare och andra med sjömän i släkten, åtminstone om släkten kommer härifrån. Det gör inte min och jag har bara moderna tiders sjömän i min släkt.
Västervik var en av Sveriges stapelstäder. En stapelstad var en hamnstad med rättigheter för borgarna att bedriva utrikes handel. Senare, fram på 1800-talet, innebar det också att det var en stad med tullkammare. Och det vet ni säkert att vi haft en sådan i Västervik.
Så i socknarna i Tjust bodde många sjömän förr i tiden. De ingick förstås i en släkt och många hade egen familj och fick barn och barnbarn och barnbarnsbarn och… Och nu funderar du kanske på vilka fartyg morfars farfar seglade på eller vad som egentligen hände vid förlisningen när din mors farbror Torsten försvann 1916.
Svaren finns i arkiven. Som med de flesta andra svar på frågorna som vi släktforskare ställer. Sjömän är en väldokumenterad yrkesgrupp, tack vare inskrivningarna och mönstringarna i sjömanshusen.