Nej, så gör vi ju inte, det är bara jag som är van vid påskeldar från min uppväxt på västkusten. Där hade vi alltid påskeld som tändes framåt kvällen på påskafton ute på något gärde.
Majbrasa eller valborgsmässoeld hade vi inte. Det hade jag aldrig sett någon förrän jag bosatte mig på ostkusten på 1970-talet.
Så kan det vara. Olika traditioner i olika delar av landet.
Men äggen då? Det äter ju alla under påsken. Varför ska vi äta ägg till påsk?
Det är så enkelt att det kommer från det gamla bondesamhället. Hönorna började värpa på vårkanten, efter vinteruppehållet, men under fastan före påsk fick en ju inte äta ägg. Så då fanns det massor av ägg när påsken kom och de skulle ju ätas innan de blev dåliga. Så här var det under den katolska tiden, före reformationen på 1500-talet.
Det är mycket som lever kvar från gamla tider fast vi kanske inte vet varför. Varför stoppar vi i oss så mycket mat till jul? Varför är maten det vi tänker på först när det gäller planering för en traditionstyngd helg?
Förr var det ju knapert för de flesta. Potatis och sill, välling och en brödskiva, det höll många vid liv i äldre tider. Så när det var helg eller fest, då skulle det frossas, som en skillnad mot vardagen. Att få ge sig hän vid matbordet och inte behöva tänka på att det skulle räcka till i morgon och i övermorgon också. Var det fest, så var det. Inget knussel. Man sparade i visthusbodarna för att kunna frossa när det väl begav sig.
I övrigt var våren en mager tid. Vinterns slakt var på upphällningen, skörden skulle ännu dröja och höstens förråd började sina. Maten som fanns kvar, det var mat med lång hållbarhet. Saltsill och salt fläsk, torrt rågbröd, potatis eller rovor, surlingon.
Och ni vet väl att på 1800-talet och längre tillbaka, då åt alla vid bordet ur samma fat. Ett stort grötfat där var och en tog gröt med sin sked. Egna tallrikar nyttjades inte, åtminstone bland allmogen som de allra flesta av oss kommer ifrån. När gröten var uppäten slickade man av sin sked och la den i lådan för att användas vid nästa måltid.
Kanske något att tänka på i våra moderna matfrossartider.
Även om det i år blir ett stillsamt påskfirande i social isolering, så blir det säkert lite extra god mat på tallriken.
Vet ni vad bondepraktikan säger om påsken i april? Jo, "om det påskedag regna vill, litet foder blive det året till". Så vi får hoppas att det inte regnar på påskdagen utan att det blir ett bra foderår i år.