Västerviks musiker hade fest

Det var fest hos Svenska Musikerförbundets avdelning 33 i Västervik när den här bilden togs. Om det var fem eller tioårs jubileum låter vi vara osagt.

Fest. Svenska Musikerförbundet i Västervik firade jubileum. Längst upp i mitten med glasögon känner vi igen Freddy  Andersson. Längst ner trea från höger Folke Thörnblom och till höger om honom Holger Garlén.

Fest. Svenska Musikerförbundet i Västervik firade jubileum. Längst upp i mitten med glasögon känner vi igen Freddy Andersson. Längst ner trea från höger Folke Thörnblom och till höger om honom Holger Garlén.

Foto: Privat

Jubileum2015-04-24 05:00

Det är Bosse Thörnblom som har lånat oss bilden. Han är själv gammal musiker och hans pappa Folke var tillsammans med Freddy Andersson en av initiativtagarna till avdelningen i Västervik.

1937 hade musikerförbundet bildat en danssektion nationellt. Det fick många deltidsmusiker att organisera sig – bland andra musikerna i Västervik. I samband med förbundet hade bildat sektionen slopade man också kravet på inträdesprov. Det öppnade dörrarna för flera att gå med.

Arbetsvillkoren för musikerna var inte de bästa under 1920- och 30-talen på primitiva dansbanor. Estraderna saknade ofta både väggar och tak. Gagerna var låga och arbetsmiljön inte alltid den bästa. En dansmusiker tjänade fem till åtta kronor för en helkväll. Det var inte bra betalt ens på den tiden. Det var långa pass som kunde börja tidigt på eftermiddagen och fortsätta långt in på kvällen.

I april 1938 samlades ett gäng musiker i Västervik för att diskutera en eventuell anslutning till musikerförbundet. Resultatet blev att en interimsstyrelse bildades. Den fick följande sammansättning: Folke Thörnblom, ordförande, Sixten Ekman, kassör, Freddy Andersson, sekreterare, Erik Dahlgren, vice ordförande och Egon Berglund, vice sekreterare.

Västerviks Folkets Park hade sitt eget sätt att engagera dansorkestrar, som inte uppskattades av musikerna. Parkledningen annonserade helt enkelt i tidningarna där man uppmanade orkestrar att komma in med anbud. Systemet verkade dämpande på gagesättningen. I avdelningens historik beskrivs ändå förhållandena mellan arrangörerna och orkestrarna alltid var gott och vänskapligt med några undantag..

Kaffetvisten är ett sådant exempel som man med lätthet kan le en smula åt med lite distans till historien. När förbundet hade slutit avtal med folkparken togs förmånen av fritt kaffe bort. Musikerna svarade med att höja gagerna med en krona per man och kväll. Det fick parkstyrelsen i sin tur att stämma avdelningen inför arbetsdomstolen! Men de hade man inget för – domstolen ansåg inte att gagerna var oskäliga.

En annan detalj som inte stärkte relationerna inträffade under hösten 1938. Musikerna anordnade, för att stärka avdelningens kassa, stora festligheter vid Skyttegillet. Det var en festplats som hade dominerat nöjeslivet innan Folkets Parks tillkomst. Samtliga avdelningens orkestrar och musiker medverkade och gav till och med ut en liten publikation. Det blev en stor succé och tvingade parken att slå igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!