Per-Inge växte upp i Brevik, på Lärkgatan närmare bestämt. Han började skolan i Marieborg. När det var dags att börja femte klass flyttades Per-Inge till den nybyggda Breviksskolan. Men det hade inte han och en kamrat förstått. De gick glada i hågen till Marieborg som vanligt och väntade på att bli uppropade. Deras namn ropades aldrig upp och till slut förstod man att de båda pojkarna skulle till den nya skolan.
Per-Inge fortsatte att traska till Breviksskolan. När han slutat åttan väntade en tid som springpojke.
– Men jag ville ha något mer moget arbetet. Min pappa hjälpte in mig på Järnförädlingen.
Hans pappa var modellfilare på Järnförädlingen och Perl-Inge var på väg att trampa samma spår. Miljön på "Järnet" var inte precis hälsosam. Det låg en tjock svart dimma över fabriken. När de anställda gick hem på eftermiddagen kom de ut ett gäng mycket smutsiga människor.
– Vi modellfilare hade det lite bättre. Vi var inte där det var som smutsigast.
Men jobbet tog slut en dag. Järnförädlingen drog ner på personal och Per-Inge stod utan jobb en månad. Sedan fick han jobb som verktygsfräsare på det nystartade Västerviks Industriverktyg AB. Och där började en tanke att gro att han skulle sätta sig på skolbänken igen.
– En av mina äldre bröder började studera till ingenjör på kvällstid.
Per-Inge slog in på samma väg. Det var en tuff tid med nybildad familj. Jobb på dagarna. Studier på kvällar och lördagar. Läxläsning på nätterna. Så gick livet i två terminer innan Per-Inge satsade på studier på heltid. Det ledde till ingenjörsexamen 1970 och det första jobbet på Saab Scania i Södertälje.
Under många år har han varit med och konstruerade växellådor och motor. När GM gick in i Saab blev GM Powertrain Sweden hans arbetsgivare fram till pensionen 2008.
Tiden efter GM:s köp var mycket lärorik, anser han. Företaget anlitade konsultföretag i England och Tyskland så Perl-Inge tillbringade mycket tid i dessa båda länder.
Han fick bland annat vara med om att konstruera en helt ny motor med variabel kompression. Det togs fram flera prototyper. Men det fanns motstånd inom organisation så motorn nådde aldrig marknaden.
– GM:s motorchef trodde inte på något som han själv inte uppfunnit, säger Per-Inge med ett skratt.
Han fick som en av tre ingenjörer, anställda av GM, konstruktionsansvaret för en fyr-cylindermotorblock world wide.
– Opel byggde motor med detta motorblock och dessa motorer sitter/satt i Opel, Sabb och ett antal andra bilar i USA, berättar Per-Inge.
Paret Nilsson har under alla år i Sörmland, först ett par i Södertälje, sedan många i Trosa, behållit kontakten med barndomsstaden Västervik. Här har funnits släkt och vänner att återkomma till under segeläventyr i Östersjön.
– Vi har nästan tillbringat alla semestrar på sjön, säger Per-Inge Nilsson.