Alfreds intåg i resebranschen började med en stark portion hemlängtan. Paret Menzel funderade allvarligt på att flytta till Tyskland som pensionärer. Alfred är född i Dortmund och tyckte att hans tyska hade blivit så dålig. Dessutom saknade han korven och brödet från sitt gamla hemland.
– Jag pratade tyska med svensk accent, säger han.
Han såg att Swebuss sökte reseledare till Rügen. Alfred erbjöd dem sina tjänster. Swebuss nappade. Det ledde så småningom till att Alfred tog över verksamheten och Hansa Resor i Västervik var fött. Även om hustru Ebon var lite tveksam i inledningen. Det kändes inte helt riskfritt att starta eget i mogen ålder. Resmålen utökades i alla fall efter hand. Det blev resor till Berlin, Leipzig, Usedom och Schwerin för att nämna några av dem. När verksamheten var som intensivast var det 20 resor om året.
– Många av våra resmål var relativt okända här i Sverige när vi började resa till gamla Östtyskland, berättar Alfred. Vi kunde erbjuda bra priser och fina hotell. 15 procent billigare än i västra Tyskland.
Paret Menzel har också rest mycket privat utan att leda andra resenärer på kulturvandringar i gamla tyska kulturmiljöer. När VT besöker dem i hemmet har de plockat fram en stor världskarta, som täcker hela bordet. Den är fylld av små röda prickar på ställen som paret besökt. De har betat av över 40 länder och besökt alla kontinenter. Det har rest med kryssningsfartyg, tåg, buss och flyg. 1993 reste de med transsibiriska järnvägen till Kina, väl där blev det en fyra veckor lång rundtur i det jättelika landet. Australien, Nya Zeeland och många andra avlägna trakter har avverkats i en jämn takt. Antarktis och Falklandsöarna är platser som gjort outplånliga intryck.
Alfred Menzel är född i Dortmund, som vi redan nämnt. Han blev tidigt faderslös. Under kriget evakuerades han tillsammans med sin mamma i Penig, en liten stad i Sachsen vid floden Mulde ungefär 80 km sydost om Leipzig.
När kriget var slut återvände familjen till Dortmund. Det var inte utan komplikationer. Åren efter kriget var inte lätta i Tyskland. Alfred berättar att när han och hans mamma lämnade Penig fick de bara ta med sig 50 kilos packning per person.
– Mamma sydde in sängkläder och minnessaker i mattor, som vi släpade på en handkärra, berättar han.
Alfred skaffade sig utbildning inom trädgårdsnäringen. Målet vara att bli trädgårdsarkitekt. Och för att kvalificera sig för högskolestudier var det en merit att skaffa sig praktik från utlandet. Det var så Alfred Menzel efter en lång tågresa med många byten kom till ett vintrigt Västervik 1955.
– Det kändes lite exotiskt med all snö och en liten ekorre som sprang utanför järnvägsstationen när jag steg av, minns han.
Det blev ett års praktik i trädgården på Rosavilla och sedan ett år i Stockholm på Experimentalfältet innan han återvände till Tyskland för att slutföra sina studier till trädgårdsarkitekt. Men han hade gjort en bekantskap i Västervik som fick konsekvenser för hans senare liv.
– På en bjudning träffade jag Ebon och 1959 gifte vi oss här i Västervik, berättar han.
Alfred kompletterade sina studier i Uppsala med pedagogik och blev lärare på Valstadskolan i Gamleby. Vid sidan av lärarjobbet har han också varit fackligt aktiv under många år inom Facklärarförbundet, lärarförbundet i Västervik och ledamot av Kalmar läns TCO-distrikt. Dessutom har han varit ordförande för Westerviks Tennisklubb och är sedan 1984 hedersordförande.