Det är inte helt lätt att teckna friherrens porträtt. Hans meritlista är lika lång som imponerande. Han har rört sig maktens center i hela sitt vuxna liv. Han har mött och arbetat med många människor som för oss andra är kända namn, som fladdrat förbi i nyhetsbruset. Det har varit Johan Nordenfalks vänner, bekanta och arbetskamrater. I några fall finns de redan i historieböckerna. Gunnar Sträng, Olof Palme, David Rockefeller; de polska ledarna general Jaruzelski och solidaritetshjälten Lech Walesa är bara några i raden. Nordenfalk fick för övrigt, ur Walesas hand, ta emot Polens näst finaste ordensutmärkelse för sina insatser för landet.
Nordenfalk är född i Stockholm. Han har under hela livet pendlat mellan Stockholm och Blekhem, precis som hans förfäder gjorde. Och som hans son, som nu äger Blekhem gör, den åttonde generationen i familjen där. De har aldrig bott på heltid på Blekhem. De jobbade inom näringslivet, var ämbetsmän i staten och politiker. Johan Nordenfalk har kombinerat de båda förstnämnda. Han blev jurist och kapten i reserven.
Han är världskrigsbarn. Det tvingade familjen att leva sparsamt trots att man hade rader av tjänstefolk och ägde ett stort slott. Hans mamma stoppade strumpor och vände på skjortkragarna. Han blev tidigt intresserad av jakt; började jaga redan i tioårsåldern och sköt sin första älg när han var 13. Det var lagligt på den tiden kanske vi ska upplysa om.
– På olika sätt var det som att leva på en annan planet, säger han.
Efter en jur. kand blev det ett års studier vid universitet i Wisconsin. Han fick ett fint stipendium som förde in honom i de amerikanska societetssalongerna under några veckor innan studierna började på allvar. Väl hemma tog yrkeslivet fart. 1964 blev han sekreterare i Wennerström-kommission. Flygöverstens förräderi mot landet skakade Sverige. Kommission skulle undersöka om någon myndighet brustit i sin utövning.
– Vi kom fram till att ingen kunde klandras. Wennerström hade varit smart på alla vis, säger Johan Nordenfalk.
Karriären fortsatte på finansdepartementets budgetavdelning. På den tiden var man tolv man. I dag betydligt fler... Chef var den karismatiske Gunnar Sträng. Nordenfalk kom Sträng nära. Han hade i sin ungdom varit på Blekhem och organiserat arbetarna i Landsorganisationen.
– Han var en bra chef som höll på sina underlydande, säger Johan Nordenfalk.
Under den här tiden hade han också mycket kontakt med Olof Palme som var chef för kommunikationsdepartementet. De kände varandra sedan studietiden. Nordenfalk gick vidare till det nya industridepartementet under Krister Wickman. Nordenfalk var i princip chef för samtliga statliga bolag. Men till slut skar det sig mellan honom och socialdemokraterna. De hade inte samma syn på näringslivets framtid. Han gick vidare till Johnssonkoncernen och arbetade bland annat ett år i USA.
1976 kallade den nya borgerliga regeringen under Fälldin. Nordenfalk blev statssekretare i handelsdepartementet. Han beskriver regeringen som fullständigt handlingsförlamad, som strödde pengar kring sig. Han ger stor del av skulden på de båda centerpartisterna, Nils G Åsling och Anders Dahlgren.
– Vi kallade dem för "De gröna khmererna", säger han.
Det enda positiva som genomfördes var införandet av sommartid. Men det var inte utan möda Nordenfalk kunde driva igenom frågan i strid mot centerpartister. När regeringen sprack satt Johan Nordenfalk i Angola om förhandlade.
– Det var bara att åka hem.
Karriären fortsatte som resande ambassadör och förhandla fram handelsavtal. Han hade 180 resdagar om året och började se att det var dags att ta över Blekhem. Han hade visserligen ägt egendomen sedan 1951. Men hans far och farfar hade skött driften. Nu var det hans tur.
– Pappa började bli dålig, förklarar han.
I början av 1980-talet var han med och lade grunden för flera börser i landet. Han blev känd som OTC-marknadens fader. Vidare var han med att skapa lättnader för mindre företag.
– Det hejdade utflyttningen av framgångsrika företag, anser han.
För dessa insatser fick han HM Konungens medalj i största stoleken. Det var Sveriges organisationer för de mindre företagen som hade föreslagit honom. Deras motivering var att detta var det bästa de två första borgerliga regeringarna uträttat.
Han har haft flera engagemang. I dag ägnar han sin kraft åt att försöka fördröja naturens oundvikliga seger över människan, det vill säga bevara öppna landskap och förhindra avfolkningen av landsbygden. Han anser att det sitter en massa välmenta personer i storstäderna och fattar beslut som dödar landsbygden i tron att de gör något gott för miljön.
– Det dödar en del av vår kultur med idiotiska miljöregler, anser Johan Nordenfalk som tänker fira sin högtidsdag hemma på Blekhem.