Hennes föräldrar hade en liten gård. Hon fick tillsammans med en yngre bror fick tidigt ta del i gårdens sysslor.
– Roligast var att åka hölass och bland det tråkigaste var att gallra betor och att hämta hem korna som skulle mjölkas om kvällarna, berättar hon.
För cirka 50 år sedan började hon som tandsköterskeelev vid Folktandvården i Blomstermåla. På den tiden var det ont om tandsköterskor och hon fick så småningom arbeta som tandsköterska i Folktandvården i Löttorp på Öland tills hon kom in på Statens Tandsköterskeskola i Malmö. Efter avlagd examen fick hon ett vikariat i Oskarshamn. 1969 fick hon fast tjänst på dåvarande Tandkliniken på Norra Sjukhuset i Västervik. Olika omständigheter gjorde att hon 1970 sökte och fick tjänsten som första tandsköterska vid Tandregleringen på Esplanaden. En tjänst som hon hade i mer än 30 år. De sista fem åren innan pensioneringen satt hon i receptionen på Folktandvården på Stora Trädgårdsgatan i Västervik.
I början av 1970-talet träffade hon Eddy Öst. De gifte sig i Ålems kyrka 1973. Kyrkan var fullsatt och flera hundra personer var samlade utanför då hon sa ”ja” till att bli ”fru Öst”.
Därmed var hon ingift i den kända musikfamiljen Öst från Hälsingland. Bröllopet blev omskrivet i kvällspress och ett par veckotidningar. Makarna fick tre söner: Lars, Ronny och Åke. Efter endast 15 års äktenskap fick Eddy cancer och avled 1988.
– Det var en tuff tid att ensam ta hand om tre söner samtidigt som jag förvärvsarbetade, minns hon.
Gunilla Öst har alltid varit intresserad av konsthantverk. Hon deltog i flera olika kurser, bland annat något som hette ”Lek med lappar” i mitten av 1970-talet. Hon var med om att göra den stora applikationen som finns i samlingssalen i Andreas kapell. Hon har gått en cirkelledarutbildning.
– Huvudintresset blev dock så småningom att arbeta med halm. Jag har lett många kurser i halmslöjd och även varit på julmarknaden i Odensviholm och gjort halmbock inför öppen ridå. I dag är inte intresset för halmslöjd så stort, berättar hon.
Mest känd för västerviksborna är hon nog genom att stå på loppis på Stora Torget i Västervik. Där säljer hon fint begagnat linne som hon tvättat, manglat, strukit och gjort i ordning. Hon till och med krusar örngottsbanden för hand.
Sin barnatro att alltid följt henne genom åren och hon är medlem i Marieborgskyrkan. Där har hon flera schemalagda uppgifter. Allt ifrån att ordna med kyrkkaffe till att vara gudstjänstledare.
Gunilla Öst är också medlem av Lokallogen Westervik tillhörande Vasa Orden av Amerika. Hon har nyss avgått som Logens ordförande.
Så fort tiden medger är hon också sjukhusvärd på Västerviks sjukhus i Röda Korsets regi.
Nu är huset sålt och hon bor i en lägenhet i centrala Västervik tillsammans med en pratglad papegoja. Födelsedagen firas med mingel i bostaden och till helgen samlas den närmaste familjen för att fira jubilaren.