Världen hoppades fortfarande på fred. I VT den 28 augusti, samma dag som tävlingen refererades, trodde man att Hitlers budskap skulle öppna vägen för nya fredförhandlingar. I dag vet vi hur det gick... Världen sattes i brand. Det tog sex år att släcka den.
På Sankta Gertruds sjukhus sken solen. Det hade kommit åtskilligt med folk för att vara med på invigningen och titta på tävlingarna i friidrott. Efter defilering av idrottsmän från flera sjukhus höll ordförande för Sankta Gertruds sjukhus, förste uppsyningsmannen, Henning Nordh ett hälsningsanförande. Sedan tog chefsläkaren Josef Nilsson över. Han betonade idrottsplatsen betydelse för sjukhusets personal.
Tävlingarna blev hårda. S:t Sigfrids sjukhus vann med 91,5 p poäng. S:ta Gertruds lag kom tvåa med 80,5 poäng. Tidigare hade tävlingarna fått hålla till på vägarna runt sjukhuset för löpgrenarna och på en öppen plats för kast och hopp-grenar.
Idrottsplatsen fick stor betydelse för de anställda och intagna under åren. Sjukhusrundan till exempel var en populär stafett som samlade stor publik och många tävlande. Till en början var stafetten endast öppen för lag från S:ta Gertruds sjukhus, men från 1940 bjöd man in andra föreningar. 1943 ändrade man stafetten så att den bestod av längre sträckor. I mitten av 1950-talet lades stafetten ner.
I dag tävlas det i orientering på Gertrudsvik. Det är Tjust 2-dagars.
– Tävlingen går av stapeln delvis på Gertrudsvik, och med anledning av det har vi extraöppet på psykiatriska museet dessa dagar, berättar Carina Andersson Sarge på museet.
Bilderna har vi lånat av Gerd Lundin.
0490-666 08