Ransoneringskort styrde deras liv

Andra världskriget var ransonerings­kupongernas tid. Nästan allt var ransonerat – värst var det kanske för kaffeälskarna. De fick nöja sig med väldigt lite bönor.

Foto:

Inköpskort2015-05-19 08:00

Ingegerd Sandelin i Västervik har lånat oss några kuponger från den tid då Europa och stora delar av världen fick lida för en tysk korprals galna tankar.

– Min pappa hörde Hitler tala en gång. Det var på en stor arena i Italien. Jag tror det var 1933. Han skakade på huvudet när han kom hem, berättar Ingegerd Sandelin.

Det officiella namnet på ransoneringskorten var egentligen inköpskort. Det mesta var ransonerat från den 27 mars 1940 till den 31 oktober 1945. Kaffe, te, kakao, skor, textilvaror, kött, ägg, socker, sirap, grädde, kryddor, mjöl och bröd, matfett, ost, tobaksvaror, tvätt- och rengöringsmedel, soda, ljus, risgryn, havregryn, makaroner, potatismjöl, ärter, bönor, salt var några av alla varor som man var tvungen att ha kort på.

Bilar fick gå över till gengas för att spara bensin. Det var besvärligt med det mesta för de flesta. Fru Hamsterlund blev en symbol för de som köpte upp och lagrade allt de kunde komma över. Folk bytte kuponger med varandra.

Kaffe var kanske den vara som svenska folket saknade allra mest. Den magra tilldelningen – ett halvt kilo för 15 veckor – kompletterades med mer eller mindre frestande surrogat. Cikoria och maskros är två exempel.

– Min mamma blev lite ledsen när hon hörde att jag inte tagit ut min ranson av kaffe vid något tillfälle. Hon hade gärna velat att jag skickat ner den till henne.

Matlagningen blev inte som folk var vana vid. Många kreativa rätter dukades fram på middagsborden. Vid jul hände det att den traditionella julskinkan på gris byttes ut mot grävling. Folk åt ekorrkött – en läckerhet. Andra delikatesser var kråkungar och kanin. Vi säger som Rellingen: Fan tro´t.

Ransoneringssystemet var en stor och komplicerad apparat. Folkhushållningsdepartementet fick anställa 5 000 personer för att administrera tilldelningen av livsmedel.

Ingegerd och hennes man, Arne, läste båda i Uppsala under kriget. Under ett par sommarlov arbetade Arne Sandelin för kontrollkommissionen och granskade hur handeln skötte sig. Det fuskades en hel del.

Källor: Populär historia Ransonering vid krigsutbrottet, publicerad 15 juni, 2012 och Wikipedia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!