Charlotte Hesselblad i Västervik har på senare tid intresserat sig lite extra för Elisabeth Hesselblads levnadsöde. De är släkt.
– Elisabeth var min farfarsfars syster, berättar Charlotte.
Men Charlotte vet inte speciellt mycket om sin snart världsberömda släkting. Det har funnits något litet hemlighetsfullt kring henne. Men i vuxen ålder har hon tillsammans med sina syskon börjat nysta i historien.
– Det är spännande och väldigt intressant, säger Charlotte.
Maria Elisabeth Hesselblad föddes 1870 i Fåglavik i Västergötland. Hon växte upp i Falun. Maria Elisabeth var nummer fem i en syskonskara som bestod av 13 barn. Familjen återvände till Västergötland och slog ner bopålarna i Skövde.
När hon fyllde 18 år drog hon i väg till USA. Hon lämnade Sverige för att kunna hjälpa sina yngre systrar. Bröderna klarade sig på egen hand. De fick stipendium och kunde studera. Den vägen var inte öppen för flickor på den tiden.
Under den första tiden var hon väl vad vi i dag skulle kalla för aupair. Hon utbildade sig till sjuksköterska och blev privatsköterska i en katolsk familj. Det blev första steget mot att söka sig bort från sina fäders tro.
I augusti 1902 konverterade hon till katolicismen och drogs mot den heliga staden. I Rom besökte hon Heliga Birgittas hus på Piazza Farnese och fick en uppenbarelse. Hon bestämde sig för att viga sitt liv åt att återuppväcka Birgittas nunneorden. Vägen dit var inte konfliktfri. Men mot alla odds lyckades hon. 1911 kunde hon starta ett Birgittinkloster i Rom tillsammans med tre andra kvinnor. I dag finns Birgittasystrarna över hela världen – i mer än 50 länder.
Under andra världskriget skyddade Elisabeth Hesselblad judiska flyktingar i klostret på Piazza Farnese. Hon vägrade släppa in tyska soldater när de bultade på klosterporten. De fick vända om med oförrättat ärende. 2005 utnämnde det israeliska förintelsemuseet Yad Vashem hennes postumt till en av "världens rättfärdiga". Det är en utmärkelse bara tio svenskar fått. Raoul Wallenberg är en av dem. Totalt har cirka 25 000 personer i världen nått status som "Räddfärdiga bland folken".
1923 var Elisabeth hemma i Sverige. Det var i samband med 550-årsdagen av Heliga Birgittas död. I Sverige fick ingen öppna ett kloster vid den tiden. Det blev inte tillåtet förrän 1977. Elisabeth löste det problemet också. Hon startade i stället ett "vilohem" i Djursholm och Falun.
Det är inte lätt att bli helgonförklarad. Det räcker inte med att leva ett exemplariskt liv i "Jesu efterföljd". Personen måste också ha genomfört ett mirakel, godkänt av kyrkan. I Elisabeth Hesselblads fall handlar det om två fall. En cancersjuk pojke på Kuba och en rullstolsburen kvinna i Mexiko har blivit friska sedan deras anhöriga bett till Elisabeth. –
När Maria Elisabeth Hesseblad blir Heliga Elisabeth är ännu inte spikat. Det finns inget datum – i alla fall inte officiellt. Men det lär ske under våren.
Det sociala engagemanget har gått i "arv". Charlotte Hesselblad är initiativtagare och verksamhetsansvarig för Qvinnoqulan i Västervik. Det är en mötesplats för kvinnor som på ett eller annat sätt har det svårt, såväl pysiskt som fysiskt.
– Vi försöker hjälpa till att bygga upp tjejernas självkänsla, säger Charlotte Hesselblad.