Vi kanske först ska berättat lite vem ”den svenska gymnastikens fader” var. Vi misstänker på goda grunder att han kanske inte längre är allmänt bekant. Hans namn var Pehr Henrik Ling. Han var född 15 november 1776 i Södra Ljunga i Ljungby kommun. Han dog den 3 maj 1839. Ling var svensk gymnastikpedagog och skald. Han grundade och var första föreståndaren för Gymnastiska centralinstitutet. Det vi i dag kallar Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH).
Men Ling sysslade inte bara med den fysiska fostran. Han var även litterärt verksam och skrev dikter i götisk, romantisk anda. Han skrev även historiska skådespel och visor. Han var ledamot av Götiska förbundet, Svenska Akademien (1835) och var riddare av Nordstjärneorden.
Det var den mannen som man firade i Västervik. 104 gymnaster, under gymnastikdirektören på läroverket Sven ”Kaparn” Hanssons ledning. Hansson står med ryggen mot kameran.
Ingvar Gustafsson känner igen några få personer bland gymnasterna: I första ledet från höger är den tredje mannen Arvid Klint, i tredje ledet som nummer ett står Samuelsson. Förnamnet har vi tappat. I sjunde ledet, till slut, är den tredje mannen Stig Sandberg, enligt Gustafsson.
– På löparbanan står Rosa och Calle Ossowicki tillsammans med Ella Johansson och hennes dotter Inga. Inga emigrerade till Amerika i unga år, berättar Ingvar Gustafsson.
Det kan förefalla som intresset för uppvisningen var klent. Men så var nog inte fallet. Läktaren var välfylld om vi är rätt underrättade. Om vi lyfter blicken till ”Snikens kulle” på andra sidan staket kan vi notera att det var många som följde övningarna från träden och kullen på andra sidan Idrottsgatan.
I dag är planket kring idrottsplatsen borta sedan länge – precis som gasklockan som man kan se vid flaggstången till höger om de klättrande åskådarna.