Snart skulle Västervik få en ny kyrka

I dag levererar Kalle Henriksson en bild som är väldigt gammal – från början av 1900-talet eller möjligen sent 1800-tal.

Foto: Västerviks museum

Gammal bild2015-05-10 00:00

Fotografen har fångat Västervik från Notholmen. Hustaket i förgrunden vittnar om den saken.

Vår nya kyrka – Sankt Petri – finns inte med på bilden vid en hastig titt. Men vi närmare studier med hjälp av datorns förstorningsglas tycker vi oss kunna se att kyrkbygget är på gång. Det leder oss till att bilden är från något av 1900-talets absoluta första år.

Så här är det. 1901 började man gräva grunden till kyrkan. 1903 var det dags för syn av sockel och yttertrappor. Samma år började också själva kyrkbygget. Bygget tog ett par år. I oktober 1905 var kyrkan klar för att invigas.

Den andra bilden med passagerarfartyget S/S Drotten vid Skeppsbrokajen kan vi nog datera lite enklare. Hon trafikerade Västervik–Visby mellan 1958 och 1962. Det väckte alltid en viss uppståndelse när fartyget kom till kajen. Många av Västerviks män och pojkar har i generationer låtit sig förföras av livet i hamnen. Det har väckt drömmar om äventyr långt bort från hembygdens björkar och hagar.

Under sommaren 1963 gick Drotten mellan Oskarshamn och Visby. Den 31 augusti 1963 seglade hon ut från Visby hamn för sista gången. Hon skulle läggas upp vid Hammarbyverken i Stockholm.

Fartyget såldes 1964 till Vikinglinjen för 140 000 kronor. Hon gick en kortare tid gick i trafik mellan Stockholm och Mariehamn på Åland. Efter att bland annat ha tjänat som cafébåt i Mariehamn höggs hon slutligen upp i Finland. Året var 1979.

S/S Drotten var byggt vid Oskarshamns Mekaniska Verkstad och sjösatt den 19 oktober 1927. Fartyget levererades till sin beställare Ångfartygs AB Gotland 1928 för att tjänstgöra i trafiken mellan Gotland och fastlandet fram till år 1963.

Det var ett påkostat fartyg för sin tid när hon lämnade stapelbädden i Oskarshamn. Svenskt hantverk och konst prydde fartygets inre utrymmen. Armaturerna ombord kom till exempel från Orrefors och textilierna var tillverkade hos Elsa Gullbergs ateljé i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!