Den övre bilden är från tidigt 1900-tal – kanske rent av från sent 1800-tal. Den andra är inte lika gammal. Det kan vi lätt konstatera eftersom Saluhallen är med. Den byggdes 1911 och gav den Anderbergska fastigheten på Hamngatan konkurrens i klassen stil och elegans.
I gyttret av småhus på den äldre bilden ser vi inte mycket av elegans överhuvudtaget. Krogen Fläsklösa låg där – åtminstone fram till 1870-talet någon gång. Krogen fick ge namn åt kvarteret. Den hade en minst sagt tvivelaktigt rykte, om vi förstått saken rätt.
Om vi fortsätter att studera den äldre bilden kan vi till höger se den gamla auktionskammaren och den så kallade Basaren, som sträckte sig ner till Gamlebyvikens strand. Under 1870-talet, och kanske många år tidigare, låg ett brännvinsmagasin också där.
Handel med fisk skedde ute i det fria. Den handeln fortsatte i huvudsak utomhus även sedan Saluhallen var färdig. Fiskavdelningen blev aldrig speciellt stor inne i hallen. Men annars fanns det ett 40-tal försäljningsstånd som trängdes om utrymmet och kundernas surt förvärade pengar. Dessutom innehöll byggnaden köttbesiktningsbyrå, steriliseringsrum, vaktmästarebostad och ett litet kafé.
När Saluhallen var färdigbyggd blev det strängare regler för livsmedelshantering. Det blev bland annat förbjudet att stycka kött ute på torgen!
På bilderna kan vi se att det var mer än handeln som förändrades och blev modernare med tiden. De gamla roddbåtarna och segelökorna fick lämna plats för motorbåtar – många med tändkulemotor från Brödernas Nilssons Mekaniska Verkstad på Smedjegatan, vågar vi antaga.