När fiskaretorget gjorde skäl för namnet

I dag är det mest marknadsknallar som säljer kläder i glada färger på Fiskaretorget. Men det är inte så länge sedan som torget gjorde skäl för namnet.

Kommers.  Fisk- och grönsaksförsäljning i Västerviks någon gång på 1960-talet.

Kommers. Fisk- och grönsaksförsäljning i Västerviks någon gång på 1960-talet.

Foto: Okänd

Gammal bild2015-10-29 11:05

Dagens bild har vi lånat av Calle Edström i Västervik. Han undrar vilka personer på bilden är. "Ville" Hjertqvist i keps känner både Calle och vi igen. Damen som är skymd av en våg vid "Villes" sida gissar vi på goda grunder är hans fru Lilly.

Den andre fiskhandlaren längst bort till vänster iklädd basker tror vi oss också känna igen. Gunnar Lundberg var hans namn. Han var alltid solbränd och tillhörde precis som Hjertqvist inventarierna på torget. De fanns alltid där – i alla väder. Is och snö, sol och regn. Det fanns inget väder som hindrade dem från att slå upp sina stånd och slänga käft med sina kunder. Det kämpade på torget i flera decennier.

En historia som vi har berättat tidigare, men som vi inte kan motstå att upprepa, ger en bild av hur jargongen kunde vara på torget.

En ung man kom till Hjertqvist och skröt om sina fiskfångster. Han hade fångat en gädda på 20 kilo, påstod han. Hjertqvist var skeptisk.

– Det var väl inget. Jag fick en stallykta på kroken som fortfarande brann, sa Hjertqvist.

– Nej, du ljuger, sa grabben.

”Ville” svarade:

– Om du drar av tio kilo på gäddan så släcker jag lyktan!

Och till slut. Damen till höger med ryggen mot fotografen är Anna Landelius. Hon sålde grönsaker och blommor om vi minns rätt. Anna Landelius bror som hette Bror Ohlsson och hans fru som också hette Anna sålde grönsaker. Men Anna Landelius kunder går vi bet på. Den andra grönsaksförsäljerskans i bildens vänstra hörn är Bror Ohlssons fru Anna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om