Westervik kanotklubb bilades 1923. Det är nog ingen förening som varit så framgångsrik i kommunen genom åren. WKK kan presentera hur många bragdmän och bragdkvinnor som helst. "Gubben" Heed var ständigt närvarande. Föreningen har fostrat massor av stjärnor; allt från svenska mästare till världsmästare och olympiska guldmedaljörer. Listan kan göras hur lång som helst.
Ivan "Gubben" Heed ägnade hela sitt liv åt sjösporter. Det var inte bara WKK, som fick glädje av hans uppoffrande arbete. Han satt i flera år i Svenska kanotförbundets och Smålands kanotförbunds styrelse. I den sistnämnda var han ett tag ordförande. Han var också engagerad i både Wikingarna, Segelsällskapet och i sjösportsalliansen här hemma i Västervik.
I unga år var han själv aktiv kanotist. Men han nådde inga större framgångar. Det var som ledare hade firade sina triumfer.
Den gamle Expressenjournalisten Knut Grahnqvist, som jobbade här på VT mellan 1943 och 1949, berättade i WKK:s jubileumsskrift för 15 år sedan om sina minnen.
När det var tävling kunde en barsk röst höras i redaktionstelefonen:
– Du vet väl att det är tävling i kväll. Det lät som en order, berättade Knutte Grahnqvist.
Knut Grahnqvist höll "Gubben" som den i särklass främste idrottsledaren som funnits i Västervik. Han var en given auktoritet som ibland kunde vara stridbar. Grahnqvist berättar om en självklar kapten, med svart skärmmössa med WKK-märke, på bryggan vid Reginelund, alltid med en kikare i handen.
Grahnqvist mindes en stor tävling med K2 på 10 000 meter. "Gubben" hade skjutit startskottet och stod med kikaren på bryggan. När kanotisterna nått vändpunkten en halv mil upp i Gamlebyviken dånade "Gubbens röst plötsligt ur megafonen:
– Kalle Klipp och Tösa leder med en halv kanotlängd.
Andra som höjde sina kikare fick ingen klar bild av loppet. Bara "Gubben" med sina örnögon kunde skildra bataljen i detalj.
"Gubben" var noga med tider och ordning. Var starten satt till klockan 19 så gick skottet av på sekunden. Men en gång gjorde han ett undantag som vi inte vill undanhålla våra läsare. Egon Nilsson bodde på Händelöp. Han var sent ute till tävlingen, motvind och gropig sjö hade gjort att det tagit lite längre än planerat att paddla in till staden. Var är Egon? undrade man. "Gubben" upp med kikaren:
– Jag ser honom. Han är vid Stora Strömmen. Han får en chans.
När Egon Nilsson hunnit fram small startskottet. Egon, med en mil i kroppen, vinkade till Heed och drog i väg och vann!
Ivan "Gubben" Heed avled 1981.