Galjonsbilden fick en historia

I slutet av juni visade vi en bild på ett fartyg i hamnen i Västervik som vi inte visste så mycket om. Nu vet vi lite mera.

Vrak. I början av 1960-talet blev Najaden ett vrak utanför Stockholm.

Vrak. I början av 1960-talet blev Najaden ett vrak utanför Stockholm.

Foto:

Gammal bild2014-09-11 07:28

Det var Kalle Henrikssons "sista" bild. Nu har "båtologen" Anders Andersson från Färjestaden hört av sig och skickat flera bilder och hela ägarlängden. I den kan vi läsa att fartyget, en skonare, var byggd av skeppsbyggmästare R H Möller i ek och bok.

Skonaren var byggd 1875 i Faaborg på Fyns sydkust i Danmark. Det är en gammal stad och fartyget var det sista större segelfartyget som hörde hemma där. Hon lämnade med tiden Danmark och kom i svensk ägo. Hon renoverades i omgångar och fick under tiden motorer. Hon hade flera namn under resans gång mot undergång. Baltia och Najaden var två av dem.

Fartyget har också en liten koppling till Västervik har vi upptäckt när vi studerat ägarlängden. Under en kort period i mitten av 1940-talet ägdes hon av Nils Jern och hans kompanjon Gunnar Louis Gibeck. Nils Jern var son till grosshandlaren Seth Jern som ägde Adam Jerns.

– Pappa och hans kompanjon köpte ett par fartyg under tiden de gick på Handels. Det hade lite av hobbykaraktär och var väl man skulle kunna kalla för ett "studentrederi". De hade annan affärsverksamhet i Stockholm. Rederiet avvecklades på 1950-talet, berättar Nils son Stefan.

I oktober 1957 gick fartyget på grund i Loftahammars skärgård. Besättningen, fyra man, togs i land på Grindö. Vid flottningsförsöket kantrade fartyget. Det blev också början till slutet på fartygets historia.

Fartyget bärgades och fördes in till Västervik för provisorisk tätning. Fartygen fick nytt namn i samband med en av alla försäljningar. Namnet blev Najaden. Hon skulle användas som lustfartyg. Men fartyget var i dåligt skick. Hon låg snart på botten igen.1964 var tanken att fartyget skulle sprängas och sänkas på internationellt vatten. Så blev det inte. Så sent som 1989 låg vraket vid den södra stranden av Gäddviken i Nacka. I början av 2000-talet kunde man fortfarande studera resterna av vraket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!