Bilderna kommer oss att sväva ut lite i dag. Det finns en förklaring. Ni märker det snart.
Hur som helst. Den första bilden är från Lilla Strömmen. Ångaren Gamleby är på väg ut på Skeppsbrofjärden för att stäva vidare mot Stockholm. I byggnaden till vänster huserade under en tid arbetsförmedlingen. Kajerna var fortfarande i trä, kan vi notera.
Den andra bilden är från Gränsö kanal. Det ser ut att vara fest i brovaktstugan. Vi ser en hel del festklädda damer och herrar. Bilden är från 1898 och fotofirman Erikséns foto ligger bakom den kan vi läsa på baksidan av kortet.
Bengt Ljung passerade ofta brovaktstugan när han som ung var ute och paddlade. Snart 76 år ung tar han fortfarande en tur med kanoten när vädret tillåter.
– Vi fick betala 10 öre varje gång vi gick igenom kanalen, berättar han.
I slutet av 1940-talet var Palm brovakt och stod med sin håv och tog in kanalavgiften. Han var lite bekväm av sig, för att slippa klippa gräset runt stugan lät han en get gå och beta där...
– Vi brukade ge honom en krona så kunde vi passera rätt många gånger, säger Bengt Ljung.
Ljung var med på den resa som Kalle Henriksson berättade om för en tid sedan. Vi ska friska upp ert minne, kanske. Kanotister från Västervik reste till Duisburg i Tyskland för att delta i en stor internationell tävling. Det var ett äventyr. Söder om Hamburg blåste fyra kanoter av från bussen. Flera av deltagarna fick låna kanoter vid tävlingarna. Det gick bra. Bengt Ljung kom trea i juniorklassen. Distansen var en mil.
– Jag fick en liten svart medalj i kol för min tredjeplats, berättar han.
På resan gjorde man ett tvådagars uppehåll i Hamburg. Vid en restaurangbesök underhölls sällskapet av en orkester. Två av den äldre herrarna: "Svente på Ragla" och Olle Österberg, kände igen en man i orkestern. Det var Västerviks store jazztrombonist: Bob Henders. Han hette egentligen Gunnar Börjesson. Han var den förste i raden av svenska jazzmusiker, som engagerades i tyska radiostorband. Han återvände så småningom hem till Västervik och var musiklärare.
Fotnot: Svente på Ragla hette Andersson. Han var inte kanotist. Sven Andersson var turist. Han var målare och hans fru drev kaferörelsen på Norrlandskullen. Ragla låg på Bergsgatan, mitt emot NTO-lokalen. I dag är det flera hus på tomten.