Lars-Åke fick bilden vid söndagens ishockeymatch mellan Västervik och Kallinge/Ronneby av en bekant. Vi ser en liten grabb som är strängt upptagen med att undersöka kullstenarna.
– Min vän säger att det är jag på bilden, berättar Lars-Åke som undrar om någon kan bekräfta det.
Det finns mycket som talar för att det är han. Grabben på bilden kan väl vara i fyraårsåldern. Det skulle betyda att bilden är från 1950, ungefär. Lars-Åke föddes i Stockholm 1946. Men kom tidigt att bo hos sina morföräldrar på gamla norr i Västervik. Det var en miljö som har få likheter med dagens.
Bostäderna var omoderna och en del hus var i dåligt skick. I början av 1960-och 70-talen, när rivningshysterin svepte över Västervik, fick många av de gamla husen offras för den nya tidens frammarsch. Stora delar av norr jämnades med marken och en ny välmående stadsdel växte fram med alla moderniteter.
– Men vi hade faktiskt vattenklosett i ett uthus på gården, berättar Lars-Åke Axelsson.
Granne med Axelssons barndomshem fanns ett stall. Det var inte alltid så angenämt. När man mockade för hästarna och vinden låg på från ”fel” håll spred sig en doft av dynga över gården på Jakobsgatan 8.
Lars-Åkes morfar jobbade inom det kommunala. Han körde häst och vagn. När han kom hem på lunchrasten så parkerade han sitt ekipage utanför på gatan. Hästen hade för vana och trycka mulen mot fönstret.
– Han visste att mormor öppnade fönstren och gav honom bröd eller socker, minns Lars-Åke.
Han undrar var bilden kommer ifrån. Det ser ut som den har publicerats i en bok. Det finns både en liten bildtext med rubriken: En blivande arkeolog? och en bildtext med följande innehåll. En ung man undersöker en kullerstensgata på gamla norr. Kanske en blivande stadsarkeolog, står det i texten som vi klippt bort.