Thornström vet hur du hittar svar på frågorna

Intresset för släktforskning blir bara större och större. Västervik har en stor förening. I onsdags fick ett 50-tal släktforskare lite råd och tips om hur man söker sina rötter. Det var förre arkivarien på Krigsarkivet i Stockholm, Anders Thornström, som delade med sig av sina kunskaper.

Anders Thornström var i onsdags i Västervik och gav släktforskare lite råd och tips hur man ska gå tillväga för att hitta sina rötter.

Anders Thornström var i onsdags i Västervik och gav släktforskare lite råd och tips hur man ska gå tillväga för att hitta sina rötter.

Foto: Bengt Faleij

Forska2013-09-20 10:35

Namnet Anders Thornström kanske klingar bekant för några i läsekretsen. Det finns skäl till det. Anders Thornström tillbringade en stor del av sin uppväxt i Västervik. Hans pappa var revirförvaltare för Tjust.

– Jag kom hit en vårdag 1959 med min äldre bror och mina föräldrar. Vi bodde på hotell Lind den första natten, minns Anders Thornström.

Familjen kom från Bergslagen och bodde senare på Lindögatan innan man byggde en villa på Arabievägen. Anders tog realen 1965 och studenten 1968.

– Vi var den sista studentkullen och jag kallades för den sista atenaren eftersom jag läste latin och grekiska.

Anders Thornström började läsa historia och statskunskap i Uppsala efter militärtjänstgöringen. Sedan har han ägnat hela sitt liv åt olika arkiv. Och nu som pensionär åker han runt och föreläser.

– De flesta som hör av sig till Krigsarkivet är släkt- och hembygdsforskare. De vill veta mer om soldater, om torp och annat.

I takt med att landet blivit datoriserat och digitaliserat har floden av mejl till arkiven ökat enormt. Arkivpersonalen drunknar i frågor från vetgiriga amatörforskare som vill veta mer om vad mormors farfar hade för sig en natt för länge sedan...

– I dag sitter många hemma och forskar. Det finns en stor grupp mellan 70 och 95 år som både har tid och kompetens att söka sig ner i arkiven.

Teveprogram där kändisar får hjälp att sprida ljus över sin släkthistoria har också bidragit till att intresset för släktforskning ökat. Det finns mycket att hämta på Internet. Bara Arkiv Digtal har 43 miljoner bilder! Men förr eller senare måste man söka sig till arkiven om man vill gå på djupet. Anders Thornström rekommenderar alla att försöka förbereda sig ordentligt innan man söker kontakt.

– Bara på Krigsarkivet har vi åtta hyllmil med papper. Det gäller att veta vad man är ute efter, säger Anders Thornström.

Bra sidor

Krigsarkivet

Rötter

Hans Högmans hemsida

Mölndals stadsbiblioteks länkkatalog

Libris

Statens arkiv

NAD (Nationella arkivdatabasen)

SVAR (Svensk arkivinformation)

Genline

Arkiv Digital

DIS

DDSS (Demografisk databas södra Sverige)

Scangen (skånsk släktforskning)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!