Åke Andersson är född i Västervik, som en av de första som såg dagens ljus på det "nya" BB, som stod färdigt samma år som han föddes – 1924 med andra ord.
– Det är rivet och låg där långvården ligger nu.
Åke Andersson är en genuin västervikare med rötter djupt ner i stadens mylla. Hans farfar, till exempel, var stenhuggare och byggde bron över Lilla Strömmen. Hans pappa Gunnar var en man som alla med ett idrottsintresse visste vem han var. Gunnar Andersson var först vaktmästare på idrottsplatsen från 1938 och några år framåt.
– Vi bodde i en tvårummare under läktaren på Bökensved, berättar Åke Andersson.
1942 flyttade familjen in i den nybyggda idrottshallen när hans pappa blev vaktmästare där och Henry Lund med familj flyttade in på Bökensved.
Att växa upp i den miljön väckte naturligtvis ett idrottsintresse. Åke Andersson spelade fotboll och bandy i IFK Västervik. Han berättar att hans pappa och Gunnar Lundgren spolade Västerviks första landbana, som låg på utställningsområdet söder om Glasbruket.
–Tidigare spelade man bandy på Kvännaren, berättar Åke Andersson.
Han blev också aktiv bowlare och var med och bildade BK Båken. Det blev många 800-serier. På den tiden var resultaten lite mer blygsamma än dagens.
– Mitt rekord blev 884. Men det blev många och tröttande resor när vi spelade i division I. Vi hade ju inga bilar och fick åka tåg, säger Åke Andersson.
Andersson har inte bara kämpat i idrottsrörelsen. Hans engagemang i andra föreningar har nog varit starkare. Han har haft en rad uppdrag genom åren. Även om han trappat ner en del så är hans almanacka ganska välfylld. Han är till exempel fortfarande kassör i Psoriasisförbundets lokalavdelning i Västervik. Han har uppdrag för PRO, Diabetesföreningen och DHR med flera.
– Under mitt aktiva yrkesliv hade jag också fackliga uppdrag, bland annat i Metall och Ledarnas föregångare: SALF, berättar Åke Andersson.
Åke Andersson var anställd på Engströms Bil under 38 år; från 1956 fram till pensionen var han verkstadschef. Men karriären började på Ossian Karlssons bil och cykelverkstad efter skolan; fortsatte 1948 på Bilbolaget Söderling och Nordenberg 1946.
Den stora branden 1959 blev dramatisk för familjen Andersson. De bodde i fastigheten där Engströms finns och fanns. Åke minns hur de fick klättra upp på taket och vattenbegjuta byggnader runt omkring när elden var på väg att sluka hela staden.
– Min fru fick skjutsa ner våra barn till deras morföräldrar på Stationsgatan. På vägen tillbaka blev hon stoppad och skjutsade en brandman till sjukhuset.
Födelsedagen kommer förhoppnings att firas med mindre dramatik. Det blir mottagning i hemmet och på pingstafton restaurangbesök med barn och barnbarn.