Gamla stadshotellet som vi ser på bilden revs i slutet av 1980-talet. Fastigheten började byggas 1842 och stod färdig 1845. Tanken var att byggnaden skulle bli residens för länsstyrelse och landshövding. Starka män i trakten, med friherre Nordenfalk på Blekhem i spetsen, arbetade hårt för en delning av länet. Kalmar och Västervik skulle vara residensstäder. Det blev ingen landshövding i Västervik, trots att myndigheterna uppvaktades vid flera tillfällen; 1823, 1837, 1840, 1844 och 1847.
Männen bakom delningsplanen trodde att en pampig byggnad skulle kunna beveka makten i Stockholm. Hotellet byggdes i samma stil som ett stort och känt hotell i Stockholm. Skapelsen i Västervik fick en kåsör i Aftonbladet att raljera. 1847 skrev man i bladet:
"Betraktande i förhållande till staden i övrigt förefaller det som ett grant sidenförkläde utanpå en borgerlig och huslig hemvävd kjol".
När bilden togs vet vi inte. Men det var ett tag sedan... Bilen och hästspillningen framför den talar sitt tydliga språk.
Den andra bilden är från Kvarngatan. Den gav oss lite huvudbry. På byggnaden närmast kan vi med viss möda läsa "O StjernasScharkuteri".
– Felstavat, påpekar magister Henriksson. Charkuteri ska det vara.
Huset nedanför med två ingångar var Christian Piehls bayerska öl-bryggeri. Bygganden låg där vi har Bryggaren i dag. Bryggeriet gick i konkurs 1912 och såldes på exekutiv auktion till AB Nya Centralbryggeriet i Vimmerby.