Bokhandlerskan från "Bure" förälskade sig i Västervik

Egentligen skulle Malin Wall ha jobbat med media och kommunikation men slumpen ville annorlunda. Sedan drygt 20 år tillbaka arbetar hon i litteraturens tjänst. Det var också slumpen – som möjligen fick lite hjälp på traven av kärleken – som gjorde att hon hamnade i Småland och till slut i Västervik.

Malin Wall i läsfåtöljen. Oftast läser hon flera böcker parallellt. Här är hon försjunken i ett manus av Lisa Ridzén som romandebuterar i vår.

Malin Wall i läsfåtöljen. Oftast läser hon flera böcker parallellt. Här är hon försjunken i ett manus av Lisa Ridzén som romandebuterar i vår.

Foto: Lotta Gometz

Födelsedag2023-12-08 21:00

Vi ses hemma hos Malin på Mörtgränd den sista dagen i november. Ute yr snön. Inne har adventspyntet kommit fram.

– Jag brukar vilja få upp det hemma först, innan vi pyntar i butiken. För när december väl infinner sig, och julhandeln drar igång, finns det ingen tid till att fixa hemma, förklarar hon.

undefined
Malin Wall om att fylla 50 år: "Det känns bra, och samtidigt lite konstigt. Något som är skönt med att bli äldre är att man blir lite lugnare och klokare." Födelsedagen kommer att firas hemma i ett ganska litet sällskap med syskonen och de närmaste vännerna, berättar Malin.

Butiken i fråga är förstås Erik Hultgrens bokhandel som Malin och maken Frederic driver tillsammans sedan snart 14 år tillbaka.

Men mer om detta senare. För nu ska vi backa bandet ordentligt.

Västerbottningen Malin föddes den 10 december 1973. Hon växte upp i Bureå, strax utanför Skellefteå – en plats hon gillade och knappast hade några planer på att lämna.

– Jag är väldigt hemmakär, säger hon.

Men efter gymnasiet ville hon plugga vidare, och valet av studieort föll på Jönköping eftersom hon träffat en kille med rötterna där. Relationen höll inte men Malin blev ändå kvar i stan och så småningom träffade hon Frederic som även han studerade i Jönköping.

Efter examen var det dock inte helt lätt att hitta ett lämpligt arbete inom yrkesgrenen. Marknaden var mättad.

Så dök möjligheten att jobba i en bokhandel upp, ett bra jobb i väntan på ett annat tänkte Malin som älskat att läsa sedan barndomen då hon närt en dröm om att bli bibliotekarie.

När ägarparet till butiken undrade om Malin och Frederic ville bli platsansvariga för en bokhandel som de avsåg köpa, i sommarstaden Västervik, blev svaret ja.

Varför inte, tänkte makarna Wall som för övrigt just blivit föräldrar för andra gången. Det kunde väl vara roligt: Ny stad, ny butik. 

Året var 2008.

Och roligt var det. För två år senare valde de att köpa bokhandeln när tillfälle uppstod.

– Jag kommer från en arbetarfamilj, och hade ingen dröm om att bli företagare egentligen, säger Malin. 

Men för Frederic som kommer från en släkt med entreprenörer var tanken inte särskilt främmande.

undefined
Bokhandlerskan i Västervik får saker att hända. I oktober besökte hon en bokhandel i norra England och tog med sig en idé därifrån: Att låta illustratörer måla butikens skyltfönster med motiv ur sina böcker. Det här ville Malin införa hemma på direkten. Den första hon frågade var illustratören och författaren Johan Unenge som lyckligtvis hade en lucka i kalendern helgen innan julskyltningen.

Sedan ett och ett halvt decennium är det alltså Västervik som är familjen Walls hemma, och här blir de kvar. I alla fall som det ser ut nu.

– Jag älskar Västervik med närheten till havet och jag tycker om småstadslivet, det har charm, säger hon.

Malin beskriver sig som en otålig person, på gott och ont.

Det goda: Hon får saker att hända och idéer stannar inte vid bara idéer. 

– Frederic är mer eftertänksam, säger hon.

Vad finns det för nackdelar med din otålighet då?

– Att jag vill för mycket, att jag emellanåt blir utmattad och inte orkar med. Då får Frederic pyssla om mig. 

Att driva bokhandel i dag kan knappast vara någon "piece of cake".

Vilka är de största utmaningarna, kan man undra? 

– Förutsättningarna för företagande ändras hela tiden, oavsett om man driver en bokhandel eller något annat. Det gäller att vara nyfiken, om sig och kring sig och att ha en hel del pannben. 

– Det digitala samhället utmanar detaljhandeln med ändrade köpbeteenden hos konsumenterna. Läsvanorna har också förändrats. Nu pratar man ju lika mycket, eller ännu mer, om lyssningsvanor.

– För vår del försöker vi att vara en mötesplats för läsande och litteratur på alla möjliga sätt. 

Vad är det roligaste med livet som bokhandlerska? 

– Att möta nya författare, ny litteratur, följa författarskap och böckernas resa. Att få träffa kunder som älskar böcker och letar nya läsupplevelser. Litteraturen står aldrig still!

undefined
Hemma vid köksbordet. Adventspyntat och klart.
Grattis!

Malin Wall

Fyller: 50 år den 10 december.

Uppvuxen: Bureå, strax utanför Skellefteå.

Familj: Maken Frederic och döttrarna Molly och Julia.

Intressen: Läsning, yoga, bakning, träning (crossfit) och att träffa vänner.

Senast lästa bok: Ett manus till en kommande bok av Lisa Ridzén, "Tranorna flyger söderut".

Tre oförglömliga läsupplevelser: Jag har så många! Några är ”Den stora skrivboken” av  Agata Kristof , ”Tillsammans är man mindre ensam” av Anna Gavalda och J.R.R. Tolkiens ”Sagan om ringen”. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!