Poul Larsen föddes i Brönderslev. Det är en liten kommun på norra Jylland. I dag är den lite större efter sammanslagningen med Dronninglund 2007. Larsens föräldrar hade ett litet jordbruk där han och hans fem syskon tidigt fick hjälpa till.
– När jag var sju–åtta år flyttade vi till Taars. Det är också ett litet ställe på norra Jylland, berättar Poul Larsen.
Det var mitt under brinnande krig. Den 9 april 1940 hade Danmark ockuperats. Norra Jylland blev relativt förskonat från krigets härjningar.
Men livet var hårt ändå. Larsen hade egentligen ingen fritid vad han minns. Skolgången var bara två dagar i veckan under det sista året. Övriga dagar fick han hjälpa till i jordbruket hemma på gården.
– Jag gick bara fem och ett halvt år i skolan, berättar han.
Jordbruket lockade inte den unge Larsen när det var dags att välja väg i livet. När han var 13–14 år började han fiska; först på danska båtar, senare på svenska trålare. Västkusttrålarna lossade ofta sin last av strömming i Västervik. Det fick konsekvenser för Larsens liv. I serveringen i stadsparken mötte han Ingbritt. Hon blev med tiden fru Larsen och Poul började fiska med trålare från Västervik.
– De hade väldigt gott kaffebröd i stadsparken.
Larsen gick i land efter att ha fiskat några år på Västervikstrålare. Det blev jobb på fiskförsäljningsföreningen innan han till slut hamnade på mejeriet i Västervik.
– Det var en bra arbetsplats. Jag jobbade där i nästan 30 år.
Under arbetet på både fiskförsäljningsföreningen och mejeriet engagerade sig Poul Larsen fackligt. Han var bland annat ordförande för facket på mejeriet. Han hann bli pensionär innan det lades ner.
Larsen har också varit aktiv inom politiken. Han har suttit i fullmäktige för socialdemokraterna och i nästan alla nämnder. Dessutom har han varit engagerad i kyrkan och hyresgäströrelsen.
Banden till Danmark har han behållit genom livet. Varje sommar har han rest ner och hälsat på vänner och släktingar. Men i år blev det ingen resa.
–Min syster och hennes man kommer hit när vi firar min födelsedag, säger Poul Larsen.