I paret Bergs hem har musiken en central plats. Och det är kanske inte så konstigt. Med en bakgrund som musikpedagog, dirigent och orgelbyggare är det bara logiskt att musikintresset avspeglas även i hemmet.
Flera av instrumenten har Nils-Olof Berg byggt själv. Som cembalon i italiensk stil som pryder sin plats i vardagsrummet.
– Här står det att det är jag som har byggt den, säger Nils-Olof och pekar på den latinska texten Montanus Nyensis me fecit. Vilket ungefär kan översättas med ”Berg i Nye har gjort mig”.
I källaren har han precis avslutat bygget av ett annat klaverinstrument, 1700-talsinstrumentet klavikord som mest lämpar sig för mindre lokaler.
– Jag har fått hjälp av min granne, Jan Furemo, att bygga den, nu ska den bara målas, säger Nils-Olof Berg och tar plats på pallen för att bjuda på ett smakprov.
Den orgel som står i fokus vid födelsedagsfirandet nu på söndag har han också byggt. Orgeln i Sankt Nicolai kapell i Piperskärr beställdes till kapellets invigning 1989. Men själv ska han inte spela på den. På orgelpallen kommer i stället diplomorganisten Fredrik Albertsson att sitta. Pianisten Eva Pierrou deltar också, liksom dottern Hillevi Berg-Niska, som är operasångerska.
Även hustrun Elle har nyligen fyllt jämnt. Hon fyllde 75 i mars så musikeventet blir ett tillfälle att fira bådas födelsedagar.
– Det är en öppen konsert, så alla som älskar musik är välkomna, säger de.
Orgelbyggandet var från början en tonårshobby för Nils-Olof Berg.
– Det var kanske lite ovanligt. Men vi hade en orgel hemma och jag var intresserad av den tekniska biten. Fast jag byggde modellplan också.
14-årsåldern var en viktig tid för Nils-Olof. Det var då som han upptäckte den stora musiken, som han uttrycker det.
– Jag lyssnade på Haydn och Beethoven och mina kompisar hemma i Solna delade inte riktigt det intresset.
Musikaliskt var det fiolen som var Nils-Olofs instrument. Han började studera på musikhögskolan men hoppade så småningom av, bytte till musikpedagog- och därefter dirigentutbildningen. I Uppsala jobbade han några år som musiklärare och dirigent, och ledare för Allmänna Sången i Uppsala. Dessutom var han tillförordnad director musices vid Uppsala universitet under några år på 1960-talet.
Åren i Uppsala satte spår både yrkesmässigt och privat. Det var via kören som han träffade blivande hustrun Elle Hannus.
När Nils-Olof Berg kände att karriärmöjligheterna var uttömda, sadlade han om och återupptog sitt tonårsintresse. 1969 flyttade paret Berg till Nye utanför Vetlanda där Nils-Olof startade ett orgelbyggeri.
– Teoretiskt och historiskt hade orgelbyggandet kommit in i en återvändsgränd när en våg av neobarock drog fram och alla orglar som byggdes var kopior av barockorglar.
Nils-Olof Berg tyckte att orgelmusiken hade mer att ge i form av kompositioner och stilval. Som klangvärden från tidig renässans och den romantiska eran.
– Jag kände att jag kunde tillföra något nytt. Jag omgav mig med duktiga hantverkare och firman blev framgångsrik. Förutom att bygga, restaurerade vi även 1700-talsorglar, berättar han.
Att flytta till en ny stad på äldre dar kan vara svårt. Det hindrade inte Nils-Olof och Elle Berg som nu trivs utmärkt i sin nya hemstad. De flyttade hit för fem år sedan, för att komma närmare sin dotter och sina barnbarn.
– Ibland måste man våga göra något radikalt i livet, säger de.
Flytten har de aldrig ångrat.
– Det är fantastiskt trevligt här, och vi har fått en fin vänkrets, säger Elle.