Georg Örn var född 1894 i Stockholm. Hans mamma var ensamstående och tvingades lämna bort honom till ett barnhus när han bara var åtta månader gammal. Han kom senare till en fosterfamilj i Ukna. Men där blev han inte kvar.
Han blev som mycket ung patient på Sankta Gertruds sjukhus. Han saknade familj och levde hela sitt liv på sjukhuset fram till sin tragiska död 1961. Han förefaller ändå ha trivts väl med sitt liv på sjukhuset.
Sedan 1912 var han så kallad bakåkare på sjukhusets Scanialastbil. Han skötte tillsammans med en av sjukhusets chaufförer tyngre varutransporter till kök, bageri, verkstäder och förråd.
– Han var oerhört stark, hade ett mycket gott minne och var en person som sjukhuset hade stor nytta av, berättar Carina Andersson Sarge.
Örn hade bland annat en liten kiosk i en utrangerad matvagn, där han sålde tidningar och godis. Han lär också ha haft egen nyckel.
Han fick ett mycket tragiskt slut. När han inte fick fortsätta med sitt arbete på lastbilen tog han sitt liv. Han dränkte sig i Gamlebyviken den 16 mars 1961.
– Vi kan och vill inte berätta om namngivna patienter på grund av sekretessen. Men vi gör ett undantag för Georg Örn eftersom vi vill låta någon patient stiga fram och representera alla de anonyma. Georg Örn var och är så välkänd bland Västerviks befolkning. Vi vill också ge honom upprättelse och uppskattning postumt, säger Carina Andersson Sarge.
Psykiatriska Museet är tacksamt för berättelser om och foton på Georg Örn. Ni kan höra av er direkt till Psykiatriska museet eller till undertecknad här på tidningen så ska jag se till att era eventuella bilder och berättelser når rätt adress.