Den 21 augusti 1945 såg PriidikJungermann från Paatsalu i Estland sin skuta Minnamaid bogseras ut från hamnen i Västervik av det sovjetiska fartyget Taifun. Jungermann hade flytt med fartyget från hemlandet ett knappt år tidigare. Det var en tung dag för honom och hans nära och kära. Nu stod de utblottade vid en främmande strand och såg sitt fartyg försvinna bort över havet.
Gunnar Sandberg var 15 år 1945. Han var springpojke på Sjögrens skeppsmäkleri. Han minns att det var ett fasligt fjäskande för ryssarna – överallt. Skeppsmäklare Ernst Dunér var mäkta belåten med den ryska besättningen. Men det tror inte Gunnar Sandberg stämmer. Han var tvungen att visa upp en fasad. Rederiet hade order från högre ort att sköta hanteringen i Västervik. Dunér berättade för tidningen att han blivit synnerligen gästfritt mottagen av kapten Grigorieff.
– Jag fick följa med Grigorieff och handla. Det var allt möjligt, kläder och mat, säger Gunnar Sandberg.
Efter varje besök i en affär plockade kaptenen upp en tvåkrona och gav Sandberg.
Ryssarna särbehandlades. Det mesta var fortfarande ransonerat efter kriget. Men det gällde inte ryssarna. Sandberg minns ett besök hos Jansson & Wigren där ryssarna köpte tågvirke.
– Det fick precis allt de ville ha, säger han.
Han minns också när kaptenen och några andra högre befäl kom upp på Ernst Dunérs kontor för att låna en kniv. De hade köpt tomater. De skulle ha kniven till att bre smör på tomaterna med.
Gunnar lånade också ut sin cykel till besättningsmännen. Men det var dåligt med kunskap och färdigheter. De var vuxna män, men de hade uppenbarligen inte lärt sig konsten att cykla. Det tyckte en ung grabb var lite märkligt.
– Jag fick tre cigaretter varje gång de fick låna cykeln, berättar Gunnar som aldrig rökt själv. Munstycket var kanske fem centimeter långt. Det var två centimeter tobak...
Gunnar Sandberg berättar att det var många människor vid kajen när fartygen bogserades i väg. Balterna hade tömt sina båtar på det mesta av värde. Men ryssarna tog i princip med sig allt som kunde flyta. Behoven var skriande efter kriget.
Fartyget Taifun finns fortfarande kvar. Martin Jungermann som vi lånat bilderna av berättar att hon i dag är ett privat museifartyg i Helsingfors under sitt gamla namn Turso.
– Fartyget var ursprungligen finskt. Hon lämnades till Sovjet som krigsskadestånd 1945, säger Martin Jungermann som fortsätter att leta i estniska arkiv för att få svar på hur det gick för hans farfars Minnamaid.