Ringlander byggde upp Tjustbygdens sparbank

En av skaparna av Tjustbygdens sparbank, bankdirektören, Lennart Ringlander, är död. Han blev 86 år.

Avliden. Tjustbygdes tidigare verkställande direktör, Lennart Ringlander, har gått bort.

Avliden. Tjustbygdes tidigare verkställande direktör, Lennart Ringlander, har gått bort.

Foto: Privat.

Bankman2015-04-18 11:35

Lennart Ringlanders bankkarriär blev lång och framgångsrik. Den började på Göteborgsbanken hemma i Valdemarsvik där Lennart hade tagit realen. Han lämnade banken och studerade en tid på Påhlmans handelsinstitut i Stockholm. Efter militärtjänsten återvände han till bankvärlden. Hösten 1949 fick han anställning på Sparbankernas bank i Stockholm. Det blev början till en lång och framgångsrik karriär inom sparbanksfamiljen.

Våren 1951 – den 1 mars närmare bestämt – kom han till Västerviks sparbank. Han började som kassör. När han lämnade Västervik, drygt 30 år senare, var det med titeln verkställande direktör.

Vägen till toppen hade bland annat gått genom studier vid Sparbankens skola i flera etapper. Studierna bedrevs delvis vid Handelshögskolan i Stockholm. Våren 1958 utnämndes Lennart Ringlander till kamrer och banken flyttade till det nybyggda bankhuset vid Brunnsgatan (där Nordea finns i dag.) Fem år senare efterträdde Ringlander Martin Nordstrand som bankdirektör i samband med dennes pension. Han var bara 35 år och stora utmaningar väntade runt hörnet.

När traktens alla små sparbanker gick samman till Tjustbygdens sparbank var Lennart Ringlander en drivande kraft. Det var också han som fick dra det tunga lasset när det nya stora sparbankshuset byggdes vid Spötorget. Det blev många möten innan alla byggstenar satt på plats.

– Lennart Ringlander betydde mycket för bankens utveckling. Det var han som såg till att sammanslagningen av bankerna genomfördes, säger mångårige sparbanksmedarbetaren Rune Jonsson.

1982 överraskade Lennart Ringlander många. Han lämnade posten som verkställande direktör för Tjustbygdens sparbank för att återvända till Valdemarsvik och leda arbetet på den betydligt mindre banken. Han ville dra ner på takten. Men det var kanske främst kärleken till hembygden som fick honom att ta några steg ner på karriärstegen.

Lennart Ringlander släppte aldrig kontakten med hembygden. Det var i Valdemarsvik livet hade startat. Hustruns föräldrahem vid kyrkviken i Gryt blev ett andningshål där han kunde ladda om batterierna med fiske, båtliv och trädgårdsarbete.

Under ungdomsåren var han en aktiv friidrottare på Grännäs idrottsplats. Han var också engagerad i Sveriges Godtemplares Ungdomsförbund. Även i Västervik var Lennart Ringlander en aktiv föreningsman. Han var medlem i Filatelistföreningen, Odd Fellow, Rotary och det illustra sällskapet Vegagillet.

Lennart Ringlander sörjes närmast av hustrun Birgith, sonen Nils-Erik med familj och en syster och svåger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!