Curth Ragnarsson kom från Östergötland. Han växte upp i en liten by som heter Porsarp, mellan Ödeshög och Gränna. Hans föräldrar drev en mindre gård under hans uppväxt. Den finns fortfarande kvar i familjens ägo.
Curth Ragnarsson var ekonom. Men vägen dit var inte spikrak. Efter skolan började han som bagarlärling i Tibro. Bageriet låg i källaren i Smyrnakyrkan. Det blev Curth Ragnarssons andliga hem och det var där han började spela i musikkår. Musiken har sedan följt honom genom livet. I Västervik var han med och både bildade och lade ner Hafsbandet. Det blev en 35 år lång musikalisk resa, som kröntes av flera tv-framträdanden.
1957 ryckte han in i lumpen som vapenvägrare hos Luftfartsverket. Utbildningen var i Stockholm och sedan placerades han, som brandman på flygfältet i Visby. I Visby träffade han sin blivande hustru Brigitte.
Efter lumpen fortsatte Curth Ragnarsson på bagarbanan några år innan han började studera, först två år på Hemse folkhögskola och senare studier i kommunal ekonomi och sociallagstiftning på Kristinehamns praktiska skola.
Curth Ragnarsson började sin kommunala tjänstemannabana på Gotland. På Gotland träffade han också Axel Nilsson för första gången. Det blev början på en livslång vänskap och senare många år som arbetskamrater i Västerviks kommun.
1968 blev Curth Ragnarsson kommunassistent åt Karl-Erik Månsson i Gamleby. Yrkesbanan fortsatte i TjustEds kommun. Inför den stora kommunsammanslagningen 1971 kom Curth Ragnarsson in till Västervik. Det blev hans jobb att få ihop storkommunens första budget.
– Det arbetet var han mycket stolt över, säger vännen och kollegan Axel Nilsson.
Under flera år var det Axel Nilsson som förde pennan och Curth Ragnarsson räknesnurran vid budgetarbetet. 1980 gjorde datorerna sitt intåg i kommunen. Det blev Curth Ragnarssons uppgift att se till att allt fungerade och utvecklades.
– Han var en drivande kraft i många kommunala projekt, säger Axel Nilsson.
2000 gick han i pension, 62 år gammal. Men han fortsatte ett mycket aktiv liv. Hans engagemang i Hafsbandet har vi redan nämnt. Han var en hängiven seglare och hedersmedlem i WSS. Under åren 1989-1996 var han sällskapets ordförande och har genom åren haft flera andra uppdrag. Under hans ledning utvecklades WSS till en modern fungerande klubb samtidigt som medlemmarna fick ett fint klubbhus och ett ändamålsenligt klubbvarv.
Under senare år lade han ner mycket tid som god man åt ett 20-tal personer. Han har hjälpt många att få ordning på sina trasiga liv med sitt sociala engagemang. Det är många som har hittat tillbaka till arbetslivet och fått ordning på sina affärer med Curth Ragnarssons stöd.
Hans sista stora projekt blev att sammanfatta livet på fädernegård Porsarp Westergård under 100 år. I boken beskriver han förfädernas vedermödor på gården. Den var precis färdig när han gick bort.
Curth Ragnarsson sörjes närmast av hustrun Brigitte med barnen Therese och Thomas samt fyra barnbarn, som han var ett ovärderligt stöd för.