I sin krafts dagar såg han ut som basfiollegendaren Simon Brehm, eller kanske tyckte vi bara det för att Lasse Nilsson också spelade basfiol.
Hur som helst så föddes Lasse en aprildag 1940. Han var äldst av tre syskon. Lars-Inges pappa gick bort i unga år och hans mamma Ingegerd blev ensam med barnen. Han växte upp i huset på Sieversgatan som hans morfar, polisen Gustav Magnusson, och mormor ägde.
Lars-Inge var bagare i över 15 år. Han jobbade hos Owes bröd innan han sadlade om helt och började på sjukhuset. De första åren på tvätten hos Mats Lindberg, sedan på transportavdelningen fram till pensionen.
På transportavdelningen gjorde han sig känd som en empatisk man. Han var en person som var lätt att tycka om. Det var många som önskade att det var Lasse som skulle hämta dem efter operationer och undersökningar när det skulle vidare i sjukhusets underjordiska labyrinter.
Men för den stora allmänheten var "Lasse Bas" känd som musiker och sångare. Det är säkert många som under ljumma sommarkvällar dansat på Lysingsbadets gamla dansbana till tonerna från Sölves trio där Lasse Nilsson spelade bas och sjöng.
När Hansi Schwarz 1958 bildade Mackies Skifflegroup i Västervik var Lasse en av fem medlemmar. Skiffle var något av rockmusikens föregångare. Influenserna kom som så ofta från England. Man spelade på hemgjorda och improviserade instrument, men också på vanliga akustiska gitarrer, banjo och bas.
Mackies var det första bandet i genren här i Västervik. Namnet var Hansis idé. Han hade en favoritfigur från sin barndom som hette Mackie. Därav kom namnet.
Gruppen uppträdde på ungdomsgården i Västervik, på Centralbryggeriet och gamla tändsticksfabriken och det blev till och med en tur till Tyskland. De var ganska efterfrågade. De uppträdde för en läsk eller en middag, några riktiga gager var det inte tal om. En replokal hade de i en gårdskällare på Storgatan. Ibland stod folk utanför och lyssnade på musiken som letade sig ut på gatan.
Ett och ett halvt år höll konstellationen. Sedan gick man skilda vägar, för Lasse blev det dansmusik med Sölves trio under många år. När Sölves trio upphörde gick Lasse över till att bli frilansare i musiksvängen. Han hoppade in i olika sammanhang och grupper som sökte hans hjälp.
Lars Inge Nilsson var också amatörmålare och mycket road av matlagning och han slutade aldrig att baka.
Lars-Inge Nilssons sörjes närmast av hustrun Birgitta, barn och barnbarn.