Karl-Axel Jakobsson föddes och växte upp på en liten gård i Karrum, Odensvi. Soliden var namnet. Hans föräldrar drev ett mindre jordbruk. Karl-Axel valde en annan väg på livets stig. Även om han en tid i sin ungdom jobbade på en granngård.
Karl-Axel Jakobsson blev skolvaktmästare på Odensvi skola. Han började när skolan var ny – 1953. 60 år senare läggs den ner... På den tiden levde landsbygden på ett helt annat sätt än i dag. 1953 var också året när Odenskans invigdes. Karl-Axel Jakobsson var en av männen som förverkligade drömmarna om en bygdegård i Odensvi.
Karl-Axel kom tidigt in i bonderörelsen och var en drivande och starkt engagerad kraft. Han blev medlem i SLU (Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund) redan i unga år. Det blev ett livslångt arbete i politiken för bondeförbundet och centerpartiet. Han var också starkt engagerad inom Studieförbundet Vuxenskolan. När förbundet bilades 1967, genom en sammanslagning av SLS (Svenska landsbygdens studieförbund) och Lis (Liberala studieförbundet), var Karl-Axel Jakobsson en av förgrundsfigurerna.
Karl-Axel Jakobsson hade en rad uppdrag i både landsting och i kommunalpolitiken. Han var bland mycket annat ordförande i fritidsnämnden i Västervik. Han satt i kommunfullmäktige och efterträdde Agne Hansson i landstinget. Under åren 1983 till 1991 satt han i landstingsfullmäktige. Han var ledamot av socialnämnden och omsorgsstyrelsen.
– Han var drivande i utbildningsfrågor. Det gällde både i Vuxenskolan och i landstinget. Han var en man som var väl förankrad i bygden, säger gamle riksdagsmannen Agne Hansson.
Agne Hansson beskriver Karl-Axel Jakobsson som en politiker med hög integritet som vågade ha och driva sin egen uppfattning, även om den inte alltid följde partiets linje.
– Men det gjorde den oftast, tillägger Agne Hansson.
Karl-Axel Jakobsson sörjes närmast av hustrun Maj-Britt och sju barn.