Hon tar hand om blåmusslor i Östersjön

Susanna Minnhagen jobbar idag som projektledare på Östersjöfabriken i Västervik. Sitt uppdrag ser hon som mycket meningsfullt i en värld som alltmer hotas av en aggressiv klimatkris.

Susanna Minnhagen tror att våra barn kommer att få det svårare rent ekonomiskt, till följd av klimatkrisen men är glad över att kunna göra något meningsfullt för klimatet. "Vi håller också på att anlägga en större musselodling utanför Västervik nu", säger hon.

Susanna Minnhagen tror att våra barn kommer att få det svårare rent ekonomiskt, till följd av klimatkrisen men är glad över att kunna göra något meningsfullt för klimatet. "Vi håller också på att anlägga en större musselodling utanför Västervik nu", säger hon.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2023-05-30 18:00

Susanna växte upp i Umeå med lillebror Mats, en pappa som forskade i fysik och en mamma som arbetade som reseledare, lärare i italienska och senare som sekreterare på universitetet – med andra ord i ett akademiskt hem. 

– Jag minns en lärare som sa: "Ni måste ha massor av intellektuella samtal hemma" men jag förstod inte vad hon menade. Hemma tjafsade vi mest om smågrejer som i alla familjer, säger Susanna. 

undefined
Susanna Minnhagen tror att våra barn kommer att få det svårare rent ekonomiskt, till följd av klimatkrisen men är glad över att kunna göra något meningsfullt för klimatet. "Vi håller också på att anlägga en större musselodling utanför Västervik nu", säger hon.

Intresset för biologi kom tidigt. Hon gick det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och efter det tog hon en magisterexamen i biologi med vatteninriktning, på Umeå universitet. 

Hennes pappa hjälpte henne mycket med matten och fysiken.

– Han ville att jag skulle förstå mer än det som stod i böckerna, säger hon.

Susanna hade som mest fem olika akvarier i flickrummet.

– Jag var nog tolv år när jag sa att jag skulle bli marinbiolog och det blev jag också. När jag inte höll på med mina akvarier så var jag ute och rotade i olika vattendrag efter småkryp och växter.

undefined
Susanna Minnhagen hade som mest fem olika akvarier i flickrummet. "När jag inte höll på med mina akvarier så var jag ute och rotade i olika vattendrag efter småkryp och växter", säger hon.

På somrarna hyrde familjen ett lantställe på en sjörik plats i Småland nära Tranås.

– Då cyklade jag runt till en massa sjöar och testade att snorkla på olika ställen, jag var lite nördig, säger Susanna och skrattar.

När Susanna var färdig biolog jobbade hon under tre år med miljöövervakning i Bottenviken. Där bodde hon i en liten by nära forskningsstationen.

– Jag åkte båt, tog vattenprover och satt på en forskningsstation där jag analyserade dem och skrev rapporter om det. 

Det var då hon träffade sin blivande make Kristian.

– Han var en av dem som körde båten för miljöövervakningen. 

undefined
Ecopelag är ett av de företag som nu etablerar sig i Östersjöfabriken. De odlar blåmusslor på flera ställen längs Sveriges Östersjökust och Susanna Minnhagen jobbar som projektledare.

När tre år hade gått var det dags att lämna Norrland och den lilla byn. Susanna började doktorera i marinekologi i Kalmar men det blev inte riktigt som hon hade tänkt sig. 

Det första som hände var att hon blev gravid, och drömmen om att åka till Arktis med någon kryssare och ta vattenprover fick förbli en dröm. Hon och Kristian fick två barn tätt och Kristian fortsatte att jobba på sjön så istället fick Susanna stå på ett laboratorium i Kalmar och analysera prover som hennes kollegor skickade hem från världens alla hörn.

– Jag är inte bitter över det, men jag hade kunnat skippa den där doktorsutbildningen. Den gav mig inte så mycket mer än ett jobbigt liv under många år. Det var inte optimalt att försöka doktorera med småbarn och en man som var borta väldigt mycket, säger hon. 

undefined
"När de kom med sin båt och skulle lägga i musselodlingen vid min sommarstuga, sa jag halvt på skämt att jag skulle kunna jobba för dem, och sen ringde de", berättar Susanna Minnhagen om hur hon fick jobbet i Östersjöfabriken.

Efter många år på Linnéuniversitetet fick Susanna jobb på Kalmar kommun som projektledare för en satsning på bättre vatten- och kustmiljöer.

– Det var jätteskönt, rena himmelriket. Jag hade nu ett strukturerat jobb. Själva uppdraget var inte så lätt men jag hade reglerade arbetstider, rättigheter som anställd, chefer som påminde om att ta ut semester och som stod upp för en. 

Det var 2023 som Susanna valde att helt släppa det trygga jobbet på Kalmar kommun. Idag jobbar hon istället med omhändertagandet av blåmusslor i Östersjöfabriken i Västervik (gamla fiskfabriken) på Ecopelag. 

Ecopelag är ett av de företag som nu etablerar sig i Östersjöfabriken. De odlar blåmusslor på flera ställen längs Sveriges Östersjökust. 

– I fabriken bygger vi upp en processlina där köttet från musslorna kan tillvaratas och sedan användas i olika produkter till djur och människor. 

undefined
Marinbiologen Susanna Minnhagen jobbar för företaget Ecopelag i Östersjöfabriken, (gamla fiskfabriken) i Västervik.

Hur Susanna hamnade på Östersjöfabriken i Västervik är en historia i sig.

– Jag blev headhuntad av Ecopelag, eller kanske tvärtom. Vi träffades vid min sommarstuga för ett par år sedan. De höll på med prov-odlingar längs kusten och eftersom jag tyckte det var kul med musselodling så ville jag ha en i närheten av vår sommarstuga i Blekinge. När de kom med sin båt och skulle lägga i musselodlingen, sa jag halvt på skämt att jag skulle kunna jobba för dem, och sen ringde de.

Till en början jobbade Susanna enbart med att söka pengar.

– 2022 jobbade jag deltid och skrev ansökningar. Sedan fick vi igenom en stor EU-ansökan som är det projekt som jag i huvudsak jobbar med nu. 

Ur en miljösynpunkt så är detta bra, förklarar hon, då musslorna fångar näring från den övergödda Östersjön och det är den näringen som de nyttjar som råvara.

– Det känns jättekul och meningsfullt. Om vi lyckas med detta så kommer vi att kunna processa musslor i Västervik som skeppas hit från andra delar av Östersjön. Vi håller också på att anlägga en större musselodling utanför Västervik nu. 

Projektet kommer att fortgå i tre år och målet är att de under den tiden ska kunna utveckla produkter att sälja som bekostar processen, så att de inte ska behöva leva på EU-stöd.

undefined
"Om vi lyckas med detta så kommer vi att kunna processa musslor i Västervik som skeppas hit från andra delar av Östersjön", säger Susanna.

Att Susanna Minnhagen vet mycket om biologi är inte svårt att förstå, så jag passar även på att fråga henne lite om klimatkrisen och hur den kommer att påverka oss på sikt. 

– Det som kommer att leda till katastrof först och som vi redan nu märker av, är krig och konflikter till följd av resursbrist. Minskade resurser globalt och ekonomiska kriser leder till konflikter som leder till flyktingströmmar. Nu har gränserna stramats åt och många stoppas redan vid EU-gränsen. 

Hon berättar vidare att det redan nu finns konflikter här hemma, till exempel gällande bevattning i jordbruket.

– Där är det vi själva som börjat få brist på sötvatten, säger hon. 

Susanna tror att våra barn kommer att få det svårare rent ekonomiskt.

– Det ligger i föräldraskapets natur att oroa sig och man ser ju att de kommer att få det tuffare än vad vi hade det. Vi har ju kunnat leva gott på att kunna importera billigt från andra länder och det kommer vi inte kunna göra när de länderna istället kommer att behöva förbruka sina egna resurser. 

undefined
"Östersjön är långt ifrån död, det finns många ekosystem som ännu lever, även om de inte ser ut som på 50-talet eller 80-talet som många jämför med", säger Susanna Minnhagen.

Hon tror dock inte att man behöver ha en pool eller bo i en stor villa för att vara lycklig.

– Det jag hoppas är att våra barn kommer att hitta stunder av lycka i livet med mindre resurser. Sedan är frågan om de kommer våga skaffa egna barn, jag vill ju gärna det men inte på bekostnad av att de kommer få det jättetufft. 

Susanna upplever att det är svårt att få folk att frivilligt konsumera mindre då politiker som gör åtstramningar ofta röstas bort men hon hoppas att en del natur kommer att finnas kvar. 

– Östersjön är långt ifrån död, det finns många ekosystem som ännu lever, även om de inte ser ut som på 50-talet eller 80-talet som många jämför med.

Hon kommer in på det här med ny teknik som till viss del kommer att lösa en del problem och hjälpa oss att återvinna råvaror på ett bättre sätt.

– Det är lite det vi försöker göra i Östersjöfabriken, säger Susanna. 

Personligt

Susanna Minnhagen

Ålder: 46 år.

Familj: Maken Kristian, sonen Edvin snart 17 år och dottern Martina 15 år, hunden Zorro och katten Span.

Gör: Projektledare för omhändertagandet av blåmusslor i Östersjöfabriken i Västervik (gamla fiskfabriken).

Bor: I Kalmar och veckopendlar till Västervik.

Intressen: Friluftsliv och dykning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!