"Jag förälskade mig i det här landet"

Sofia Braag har alltid haft en stark drivkraft i att göra en yrkesmässig karriär inom biomedicin. Hon har länge brunnit för just biologi och hur man tar en innovation från koncept till ett färdigt läkemedel. De senaste 20 åren har hon levt sin dröm i USA.

Sofia Braag kom till USA för 20 år sedan. Hon har fått känna på hur det är att leva som ensamstående mamma i ett land där allt kostar pengar och där man behöver köpa sig dyra försäkringar för att ens ha råd att gå till läkaren. Så är det inte längre. Idag bor hon i en stor villa utanför Boston med sin familj och driver eget företag.

Sofia Braag kom till USA för 20 år sedan. Hon har fått känna på hur det är att leva som ensamstående mamma i ett land där allt kostar pengar och där man behöver köpa sig dyra försäkringar för att ens ha råd att gå till läkaren. Så är det inte längre. Idag bor hon i en stor villa utanför Boston med sin familj och driver eget företag.

Foto: Privat

Familj2023-07-14 21:00

Sofia gick det naturvetenskapliga programmet på Västerviks gymnasium och efter studenten flyttade hon till Linköping för att studera medicinsk biologi med inriktning mot genetik. Det var under sista terminen, när hon läste om genterapi och skulle skriva sin D-uppsats, som hon blev inbjuden att komma och göra sitt forskningsarbete på University of Florida, i USA, hos Dr.Terence Flotte. En av de mest framstående forskarna i området.  

Hon beviljades ett stipendium från Tekn. dr. Marcus Wallenbergs Stiftelse och så bar det av till USA.

– Tanken var att stanna där i sex månader, men jag förälskade mig i landet och människorna och 20 år senare är jag fortfarande kvar och stormtrivs med mitt liv, säger Sofia och skrattar.

undefined
Idag driver Sofia sin egen firma, inom affärsutveckling, där hon hjälper företag att bryta sig in och navigera den amerikanska marknaden inom gen- och cellterapi samt vävnadsteknik.

Idag driver hon sin egen firma, inom affärsutveckling, där hon hjälper företag att bryta sig in och navigera den amerikanska marknaden inom gen- och cellterapi samt vävnadsteknik.

Innan hon startade eget var Sofia affärsutvecklingschef på det svenska företaget BICO:s Bostonkontor.

– Om man vill jobba hårt så kan man göra karriär här och verkligen lyckas, säger hon.

undefined
"Att inte behöva tänka pa vad matkassen kostar, det är det som ger lycka. En picknick kan vara lika fantastiskt som en lyxigare resa", säger Sofia, här med två av barnen.

Sofia har fått känna på hur det är att leva som ensamstående mamma i ett land där allt kostar pengar och där man behöver köpa sig dyra försäkringar för att ens ha råd att gå till läkaren. Så är det inte längre. Idag bor hon i en stor villa utanför Boston.

Hennes man jobbar som narkosöverläkare på Mass General Hospital, ett av landets ledande sjukhus. Familjen har en svensk au pair och lever gott. Det är dock inte möjligheten att resa till länder med de vackraste stränderna som gör henne lycklig.

– Att inte behöva tänka på vad matkassen kostar, det är det som ger lycka. En picknick kan vara lika fantastiskt som en lyxigare resa, säger hon.

Lyx för Sofia är också att kunna tacka nej till projekt i väntan på att det rätta dyker upp.

– Att man inte längre behöver arbeta för att man måste få ihop det utan man kan välja ett arbete som ger energi.

undefined
Sofia tycker att attityden i det amerikanska samhället måste ändras då det uteslutande är mammorna som är hemma med barnen, på bilden hon och hela familjen.

Tanken är att vi ska prata om hur ett liv i USA skiljer sig från ett liv i Sverige och jag inser snart att det blir fullkomligt fel att göra en sådan jämförelse.

– Det skulle vara som att tänka att Sverige och Europa är samma sak. USA är så otroligt stort. Jag irriterar mig verkligen på kommentaren “så typiskt amerikanskt”. Floridaner är helt annorlunda människor i Texas eller i Massachusetts där jag bor, säger hon. 

Det finns dock saker som man kan prata övergripande om och som gäller i hela USA, exempelvis den, i jämförelse med Sverige, begränsade möjligheten att vara föräldraledig. 

– Nu finns äntligen en ny regel här, att alla mammor har rätt till tre månaders mammaledighet. Pappor får tre veckor. Men attityden i samhället måste fortfarande ändras.

Sofia berättar att en tidigare chef ringde till henne och ställde krav under tiden hon var föräldraledig.

– När jag sedan kom tillbaka från min mammaledighet och skulle ta min semester, så ifrågasatte han det med att jag ju nyss varit på "semester". Jag minns att jag var så slut på jobbet med en tre månaders bebis hemma.

Vad tror du det gör med könsrollerna när det ser ut som det gör där?

– Kvinnor har det tuffare att göra karriär, absolut. Barnpassning är otroligt dyrt. I snitt betalar man 25 000 kronor i månaden för en förskoleplats, säger hon. 

undefined
Sofia har fått känna på hur det är att leva som ensamstående mamma i ett land där allt kostar pengar och där man behöver köpa sig dyra försäkringar för att ens ha råd att gå till läkaren. Så är det inte längre. Idag bor hon i en stor villa utanför Boston.

Förskolan har ofta begränsade tider och man måste stressa hem för att hämta och kanske fortsätta jobba hemma istället, berättar hon. Ansvaret hamnar oftast på mammorna så många väljer att vara hemma då det blir för dyrt med barnpassning.

– Vi vet alla hur stressigt det är att vara hemma och försöka jobba med ett sjukt barn. Konceptet "vabb" finns inte här, tillägger Sofia.

Hon vill dock slå ett slag för "hemmamammorna".

– Den positiva effekten är att detta är högeffektiva, före detta höganställda kvinnor med tid över som istället jobbar ideellt i samhället och i skolorna. De blir aktiva inom skolstyrelser, hjälper till att driva igenom viktiga projekt och insamlingar. Detta gör att skolorna blir bättre i områden där en familj har råd med att mamman stannar hemma. Tyvärr känner jag inga hemmapappor, säger Sofia.

Hur har du påverkats av att bo i USA de senaste 20 åren?

– Jag har blivit väldigt stark som person. Jag har lite "jag-fixar-allt" och "jag-klarar-allt"-mentalitet. Jag kom hit med två resväskor och har byggt upp ett underbart liv här, säger Sofia.

undefined
Sofia Braag kom till USA med två resväskor och har byggt upp ett underbart liv där, säger hon.
Personligt

Sofia Braag

Ålder: 43 år.

Bor: Sudbury, Massachusetts, utanför Boston

Gör: Vd på sitt affärsutvecklingsföretag "LifeScience". 

Familj: Maken Daniel 47 år (narkosläkare), sönerna Liam 12 år, Jackson 5 år, dottern Olivia 2 år och Alice, 20 år, au pair från Jönköping.  

Intressen: Trädgården, växter och blommor överlag både inne och ute. Gillar att göra saker från scratch! "Vi rostar våra egna kaffebönor och brygger egen öl." 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!