Hon är en av ett 20-tal aspiranter som Ledarna valt ut för uppdraget och arbetet har pågått i grupper sedan i höstas.
Den här veckan blev det så dags för aspirantgrupperna att presentera sina idéer på Ledarnas stora kongress som ägt rum i Uppsala.
– Det känns lite nervöst men ska bli väldigt roligt, säger Linn när vi träffar henne hemma i Västervik några dagar innan kongressen.
Själv har Linn varit med i Ledarna sedan 2014 då hon valdes till generalsekreterare för Nykterhetsrörelsens scoutförbund.
Hon berättar att aspirantuppdraget inneburit att grupperna verkat lite grand som tankesmedjor.
– I min grupp har vi fokuserat på jämställdhetsfrågan. Vi har tittat på vad det finns för begränsande strukturer i dag och hur man kan öka kunskapen om könsfrågor. Och så har vi tittat på den binära könsnormen med kritisk blick.
– I grunden har vårt arbete handlat om hur man kan skapa större inkludering och tolerans på våra arbetsplatser. Rätten att vara sig själv utmanas nu i olika delar av världen. Vi tyckte själva att vi saknade tillräcklig kunskap i ämnet och ville lära oss mer, säger Linn Ternefors.
Rent konkret har arbetet mynnat ut i en motion och ett PM inlämnat till förbundsstyrelsen.
Linn förklarar att kärnan i motionen går ut på att man vill att Ledarna ska undersöka om organisationen ska driva frågan om att erkänna ett tredje juridiskt kön.
– Vi har velat undersöka vad som krävs och om vi kan vara en progressiv kraft som kan driva frågan och utbilda chefer i ämnet, säger hon.
Linn lämnade tjänsten som generalsekreterare för Nykterhetsrörelsens scoutförbund för två år sedan, i samma veva som pandemin bröt ut. Nu fokuserar hon på sina studier vid Linnéuniversitetet, studier i ledarskap och organisation.
– Jag började studera 2018 för att utveckla mig och nu vill jag koncentrera mig på att bli klar med utbildningen, säger Linn som också är småbarnsförälder.
Men scoutrörelsen har hon inte lämnat. Numera sitter hon med i scouternas styrelse.
Faktum är att hon började yrkeslivet i scoutrörelsen direkt efter gymnasiet då hon fick en tjänst som verksamhetsutvecklare inom Nykterhetsrörelsens scoutförbund. Därefter erbjöds hon en administrativ tjänst inom förbundet och arbetade sig vidare därifrån.
– I scouterna får man börja öva sig på ledarskap tidigt och sedan stegras ansvaret successivt.
Vad skulle du säga att scouterna har betytt för dig?
– Jättemycket! Jag har hela tiden fått utmana mig själv i en trygg miljö. Rörelsen har varit en plattform där jag tillåtits att utvecklas.
– Det har stärkt mitt självförtroende. Jag har haft ledare som trott att jag kan mer än vad jag själv ibland trott att jag kan.
Och vad är roligast med rollen som chef och ledare?
– Det är att få bidra till andras utveckling. Jag finner kraft i det. Jag har ju själv fått del av det.
Vad skulle du vilja göra när du är klar med utbildningen?
– Jag skulle vilja hitta en position där jag får bidra till ledarskapsutveckling i en större organisation, exempelvis i en kommun eller region. Men jag är nyfiken på, och öppen för, många olika sammanhang, säger Linn Ternefors.
Fotnot: Icke-binär är en person som varken känner sig som tjej eller kille, utan till exempel som både och, mitt emellan, som ett annat kön eller inget kön, eller som har en flytande könsidentitet. Källa: RFSL