Båda jobbar heltid, Engla driver frisersalong och Fredrik jobbar som elektriker, så renoveringsarbetet pågår under deras lediga tid. Men i stället för att det, som man skulle kunna tro, har satt press på förhållandet, så är de nu mer sammansvetsade än någonsin.
Det började med att Engla ville hitta en egen lokal för sin verksamhet, för att kunna utveckla den på det sättet hon tänkt sig.
– Just nu hyr jag och jag är ganska trött på det, säger hon.
Hon vill ha friheten att ta de idéer hon har vidare, utan att någon annan styr.
Samtidigt var sambon Fredrik sugen på att ta sig an ett större projekt. Tidigare har de renoverat källaren i huset där de bor, bara ett stenkast bort, deras första gemensamma projekt.
Paret har egentligen känt varandra sedan barndomen, när de bodde grannar i Västervik.
– Jag minns att jag försökte få honom att leka med mig, men han var lite för blyg, skrattar Engla.
– Och första gången jag träffade min svärfar fick jag erkänna att det var jag som varit inne och norpat deras jordgubbar.
Men sedan bar deras vägar åt olika håll. Eller snarare samma håll, nämligen Linköping och för att leda tillbaka till Västerviks kommun där båda bosatte sig i Gamleby.
Ändå tog det fram till för ett par år sedan innan deras vägar korsades igen, när Fredrik gick till Englas salong för att klippa sig.
När de nyligen hade börjat träffas hade Fredrik just bytt avloppssystem och källargolvet var uppgrävt på flera ställen.
– Redan första gången jag var här kom jag in mitt i en renovering, skrattar Engla.
– Han hade varnat mig innan, men jag förstod nog inte riktigt hur illa det var.
Men i stället för att bli ivägskrämd såg hon möjligheterna och numera hyser källaren, förutom tvättstuga och garage, även Englas ateljé, där hon målar.
– Måleriet är mitt sätt att varva ner och koppla bort omvärlden. Jag har så mycket folk omkring mig hela dagarna så ibland behöver jag vara för mig själv. Min egentidsgrej är att måla tavlor och jag har längtat i alla år efter en egen studio.
Och där hon har måleriet har Fredrik i stället bilarna. Han har två gamla Volvo Amazon och en Ford pickup, och dessutom mopeder och en motorcykel.
– Men det intresset går lite på sparlåga nu när vi håller på med renoveringen, säger han.
De hade letat efter möjliga lokaler ett tag, men inte hittat några som passade, så när huset på Nygatan dök upp gick de på visningen.
– Ägaren hade inte bott i huset på ett och ett halvt år och påbörjat renovering, men ingenting var färdigt. Vi såg ändå potentialen med en gång, säger Engla.
Men huset behövde dräneras och det hade fått en spricka i grunden som gjorde att delar hade blivit sneda. De tror att det här skrämde iväg många spekulanter. Det behövde också både ny el och nytt avlopp.
De gick på en andra visning, med Fredriks pappa som neutral rådgivare.
– Visst ska man använda hjärtat när man köper ett hus, men man måste också köpa med hjärnan, säger Fredrik.
Han förklarar att det finns risker med att köpa ett hus man blivit förälskad i. Man kanske inte ser de problem som finns tydligt, eller bagatelliserar dem och tänker att "det är nog inte så farligt".
– Vi bestämde oss för att göra upp en plan för arbetet, säger Engla.
I samma veva som de köpte huset hade de en redan inplanerad semesterresa till Spanien.
– Så vi satt där i Spanien med ritningar och papper och gjorde upp planer, skrattar Fredrik.
De bestämde sig för att planerna var genomförbara, men de var också beredda på att det skulle innebära mycket hårt arbete en lång tid framöver.
Till att börja med fick de ta hjälp av en firma som kunde komma in och lyfta huset, för att stabilisera det. Eftersom de ville använda ytan så effektivt som möjligt, särskilt på bottenvåningen, där Engla ska ha sin hårstudio, ett showroom och en kontorslokal, tog de hjälp av en arkitekt.
– Vi visste inte exakt hur vi skulle ha det när vi köpte huset, säger Fredrik.
Dessutom ville de att det skulle vara anpassat för att komma in med rollator eller rullstol, om det skulle behövas. Så istället för att chansa på egen hand, och riskera att behöva göra om, valde de att anlita ett proffs, något som de tycker att de haft igen senare i processen.
– Om det är något jag skulle vilja råda den som vill göra något liknande så är det att göra det ordentligt redan från början, säger Engla.
– Och snåla aldrig på målarfärg, det är bättre att köpa en bra målarfärg som håller, än en billig och sedan få göra om jobbet.
Och som före detta målare vet Engla vad hon pratar om.
Lägenheten på ovanplan är nu redo för uthyrning och de håller på för fullt att visa den för spekulanter. Samtidigt pågår arbetet för fullt en trappa ner. Paret räknar med att det kommer ta något år till att avsluta arbetet.
Huset är byggt 1928, men har byggts om och byggts på i omgångar. Mycket av det som gjorts andas 1960- och 70-tal. Som pelarna på framsidan i mexitegel, med tillhörande brun panel. Men inuti finns en hel del kvar av det gamla, som rejäla garderober och en äkta sval i lägenhetens kök.
– Vi pratade om hur vi skulle göra, om vi skulle ta bort det eller inte. Men vi hoppas i stället på att hitta en hyresgäst som uppskattar husets karaktär, säger Engla.
Båda två är fulla av idéer om vad som kan göras både nu, och i framtiden. Samtidigt är de måna om att få sin vila och återhämtning mellan varven. Därför har de även lagt in pauser i sin plan.
– Vi har helger där vi inte får göra nånting. Och det där är Engla väldigt bra på att se till att vi håller, säger Fredrik.
– Jag har tagit med honom på kajakpaddling och på spa, eller så går vi ut och äter eller är bara ute i naturen, säger Engla.
Hon berättar att hon själv tidigare varit nära att gå in i väggen, något som har lett till att hon nu är mer medveten om när det är dags att ta ett steg tillbaka.
– Det är skillnad på att göra mycket och vara stressad när man gör det och att göra mycket, men göra det med ett lugn, säger hon.
Fredrik berättar att han i stället gärna kör på lite för hårt, utan att känna efter.
– Men sen kommer vi hem från den där kajakpaddlingen, eller spa-turen och då känner jag vad skönt det var, och hur mycket det behövdes.
Den första renoveringen, den av källaren, tycker de var ett bra test på hur de funkar tillsammans.
– Vi är båda problemlösare. Vi undviker inte problemen eller duckar för dem, vi bara river av plåstret och sen kör vi, säger Fredrik.
Han tror att fler skulle må bra av att våga lite mer och satsa på sina drömmar. Och om något inte fungerar, då får man tänka om och göra på något annat sätt, resonerar han.