Parthena samlar in kläder och gosedjur till flyktingar

40 flyttkartonger. Så mycket kläder, skor, gosedjur och hygienartiklar har Västerviksborna samlat in till flyktingar i Grekland. Drivande bakom insamlingen är 43-åriga Parthena Hantzaridou från Västervik.

Parthena Hantzaridou arbetar i ideella föreningen Refugee reliefs lager i centrala Stockholm. Allt som samlats in packas i flyttkartonger och ställs på pallar.

Parthena Hantzaridou arbetar i ideella föreningen Refugee reliefs lager i centrala Stockholm. Allt som samlats in packas i flyttkartonger och ställs på pallar.

Foto: Privat

Familj2021-11-11 18:03

– Vi har märkt att det är mycket lättare att skänka något man redan har. Och kläder behövs alltid.

Det säger Parthena Hantzaridou som sedan några år tillbaka driver den ideella föreningen Refugee relief. Hon är född och uppvuxen i Västervik men bor numera i Stockholm och det är i Stockholm som Västerviksbornas insamlade kläder och skor hamnar innan de fraktas vidare till Grekland.

Här i Stockholm har föreningen Refugee relief, RR, ett stort lager som är på väg att fyllas.

– Sista dagen att lämna in grejer direkt till vårt lager är på lördag den 13 november, säger Parthena.

Och det är på lördag som Västerviksbornas insamlade kläder och gosedjur levereras hit. Just nu finns allt samlat i ett 40-tal flyttkartonger i Västerviksbon Malin-Cecilia Gynnerfelts källare.

undefined
Västerviksbon Malin-Cecilia Gynnerfelt hjälper till med att samla in kläder och skor till de behövande i Grekland. Gensvaret har varit stort och på lördag åker hennes man upp med alla saker som skänkts, packat i flyttkartonger.

Malin-Cecilia Gynnerfelt har hjälpt till med insamlingen i två år nu. I år fick hon tillstånd att göra inlägg i olika lokala köp- och säljgrupper på Facebook.

– Jag är helt överväldigad av responsen. Just nu rör det sig om ett 40-tal fulla flyttkartonger med saker som Västerviksborna skänkt. Det är helt fantastiskt, säger Malin-Cecilia Gynnerfelt och fortsätter.

– Jag tycker att vi som har det bra ska hjälpa alla som inte har det bra och det är därför jag gör det här. Dessutom gick jag och Parthena på gymnasiet tillsammans och jag vet att de insamlade sakerna kommer rätt. 

Parthena Hantzaridou började engagera sig ideellt i samband med flyktingkrisen 2015, då cirka 870 000 flyktingar kom till den grekiska övärlden från Turkiet med målet att ta sig vidare till Europa.

– Eftersom jag har grekiskt ursprung så kändes det som om flyktingkrisen hände på hemmaplan. Jag kände att jag ville göra något och jag ville göra mer än att bara skänka pengar.

undefined
Parthena Hantzaridou är med och tömmer en container med donationer. Bilden är tagen på grekiska ön Chios där Parthena arbetade som volontär våren 2019.

Parthena bestämde sig för att åka till Grekland som volontär och åkte till den grekiska ön Kos i februari 2016. Hon berättar att hon hjälpte till med akutinsatser, men också med matlagning.

– Jag tog emot folk som kom med båtar och höll spaning mitt i natten, säger hon. 

Efter tio intensiva dagar som volontär återvände hon hem till Sverige igen.

– Jag var väldigt utmattad och det var också väldigt känslomässigt uttömmande, men det hade varit väldigt lärorikt på alla sätt och vis, säger Parthena. 

Någon månad senare återvände hon, hon kände att hon var tvungen, denna gång till Eidomeni i norra Grekland vid gränsen till Nordmakedonien. Parthena åkte dit på egen hand tillsammans med en kompis och utan någon organisation i ryggen.

– Flyktinglägret var jättestort. Som mest bodde det 16 000 personer där. Just där fanns en gränsövergång mot Nordmakedonien som hade stängt. Men vid den här tiden stängde alla gränser, även i övriga Europa. Läget blev akut. 

undefined
Parthena Hantzaridou sorterar de inkomna kläderna för att underlätta vid mottagandet i Grekland.

Parthena och hennes kompis hade samlat ihop pengar privat inför resan.

Hon berättar att flyktinglägret byggdes upp väldigt snabbt och trots att många stora organisationer var på plats var hjälpen långt ifrån tillräcklig.

– Jag och min kompis åkte runt och undersökte vad vi kunde hjälpa till med. Jag minns att vi var och handlade väldigt mycket kuddar på Ikea.

Efter en tid åkte Parthena hem igen. Men bara några månader senare, sommaren 2016 återvände hon till Grekland för återigen arbeta som volontär. Denna gång i hamnstaden Pireus i Athen.

– I Pireus hade det bildats ett temporärt flyktingläger under en bro. Det var inget ordnat läger, det hade bara samlats en massa folk där som kom från de grekiska öarna och de kunde inte ta sig vidare därifrån.

Parthena och de andra volontärerna delade ut kläder och ordnade aktiviteter för barnen i lägret. 

undefined
Parthena Hantzaridou arbetar i ideella föreningen Refugee reliefs lager i centrala Stockholm. Allt som samlats in packas i flyttkartonger och ställs på pallar.

– Vi köpte fotbollar och ordnade turneringar. Och eftersom det var 35-40 grader varmt, så vi fyllde små pooler med vatten till barnen.

I Pireus träffade Parthena en annan volontär, Anna Laurell.

– Vi funkade väldigt bra ihop och hade samma tankar om hur vi ville att en hjälporganisation skulle fungera, säger Parthena.

Och i januari 2017 bildade de två likasinnade föreningen Refugee relief, som sedan dess har samlat in kläder, skor, gosedjur och hygienartiklar som skickats till behövande i Grekland mellan två och tre gånger om året, förutom under pandemin.

–Då kunde vi inte göra någonting, men förra hösten samlade vi in mer kläder, skor och hygienartiklar än vi gjort någon gång tidigare. Vi skickade i väg nio eller tio pallar, säger hon och fortsätter:

– Under de här åren har vi märkt att många svenskar gärna hjälper till men man vet inte på vilket sätt och det verkar också vara lättare att skänka kläder och skor än att skänka pengar. Vi startade föreningen för att ge folk en möjlighet att hjälpa till.

undefined
Parthena Hantzaridou lägger kläder i en flyttkartong med kläder för män.

Höstens insamling är på väg att avslutas. Det som återstår för Parthena och andra frivilliga är att sortera allt som skänkts.

– Vi brukar sortera så mycket som möjligt i flyttkartonger innan vi skickar i väg det. Vi vet att det tar mycket mer tid att sortera på plats i Grekland och på det sättet underlättar vi för de som tar emot.

Det har gått några år sedan flyktingkrisen 2015, finns det fortfarande flyktingar i Grekland som behöver hjälp?

– Just nu kommer det väldigt få flyktingar till Grekland och det är absolut inte det akuta läge som det var förut. Men behovet av hjälp finns fortfarande. De som får asyl i Grekland får väldigt dåligt ekonomiskt stöd, i vissa fall obefintligt, och det då är det tacksamt om vi kan hjälpa till, säger Parthena Hantzaridou.

undefined
Just nu samlar Parthena Hantzaridou och ideella föreningen Refugee relief in kläder, hygienartiklar, skor och gosedjur till flyktingar i Grekland. Lördag är sista dagen att lämna in saker.
Personligt

Parthena Hantzaridou

Ålder: 43 år.

Gör: Föräldraledig med Daniil 15 månader. Arbetar med socialförsäkringsfrågor på socialdepartementet.

Fritid: Ta hand om sonen, gå på bio, umgås med vänner, resa, volontärjobba.

Drivkraft: Att se att jag gör skillnad på riktigt, även med den lilla hjälp som jag kan erbjuda.

Refugee Relief: En ideell förening som Parthena var med och startade. Vill mildra lidande och underlätta för människor på flykt. Samlar in förnödenheter som oavkortat går till människor på flykt.

Karta: Nordmakedonien
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!