Livet som au pair i London: "Klockrent"

Snart tre månader har gått sedan 21-åriga Lovisa Tholén från Loftahammar bytte Sverige mot England där hon, liksom många andra svenska ungdomar jobbar som au pair.

Camden Town är en av Lovisa Tholéns favoritstadsdelar i London och här tillbringar hon gärna sin lediga tid.

Camden Town är en av Lovisa Tholéns favoritstadsdelar i London och här tillbringar hon gärna sin lediga tid.

Foto: Marie Kerrolf

Familj2019-11-29 10:00

Sedan Lovisa tog studenten från Västerviks gymnasium har hon hunnit med en hel del, bland annat att bo och jobba i Göteborg, samt resa runt i Asien. Nu är det metropolen London som gäller i nio månader framöver. Ett äventyr som funnits på Lovisas önskelista länge.

–  Min syrra var au pair i två år i London. Sen hon var det har jag alltid haft tanken att jag skulle vilja prova eftersom hon hade så himla kul.

Vi träffar Lovisa på ett kafé i Camden Town. En stadsdel som myllrar av människor, second hand-butiker och kaféer. Camden Town är känt för sina många marknader med allt från gatumat till prylar och är trendig bland unga människor. 

–  Här hänger jag ofta, säger Lovisa.

Den här dagen är hon ledig, men annars bor och jobbar hon i en svensk-engelsk familj där hon tar hand om två flickor, fyra och sex år gamla. Arbetsdagen börjar redan klockan sju på morgonen med att Lovisa gör i ordning barnen och tar dem till skolan. Under dagen har hon sedan en del hushållssysslor, som att hänga tvätt och diska. Men arbetsuppgifterna är inte så ansträngande och hon kan göra dem när hon vill under arbetsdagen.

– Jag börjar jobba igen klockan tre. Då hämtar jag barnen, gör någon aktivitet, kanske går till parken eller har playdate med några andra barn. Sedan lagar jag middag åt barnen. Jag slutar jobba vid sju, när föräldrarna kommer hem.

Att jobba som au pair var det självklara valet när Lovisa planerade sin Londonvistelse.

– Det är det enklaste sättet att få bo här och samtidigt ha mycket ledig tid. Så för mig var det klockrent. 

Under en arbetsvecka tjänar Lovisa 100 pund vilket motsvarar drygt 1 200 kronor. Ingen enorm summa men å andra sidan ingår mat och boende så hela summan blir fickpengar.

– Men de går åt, det kostar en del att bo här. Bara att resa runt kostar ju, säger Lovisa.

Lovisa försöker dock hålla i pengarna och handlar exempelvis nästan alla sina kläder secondhand. Utbudet är stort och det är lätt att fynda. 

Hon gillar också att se sig omkring i Londons omgivningar.

–  När jag är ledig drar jag mig gärna till parker. Primrose Hill är en lugn och bra park i närheten av Camden Town. Här får man den bästa utsikten över London. Kenwood är en annan park i Londons norra delar. Här finns det bästa kaffet, i alla fall än så länge.

Efter bara några månader i London har Lovisa mycket kvar att utforska, men hon ser redan både för- och nackdelar med sin tillfälliga bostadsort.

–  Bäst är att man kan göra vad som helst, när som helst, hela tiden. Sen är alla sociala regler lite öppnare än i Sverige. Det känns naturligt att småsnacka lite med den man handlar av. Det tycker jag om.

–  Negativt är att könsuppdelningen är sämre än i Sverige. Jag märker det mycket på mina barn, det är väldigt mycket flicka/pojke, rosa/blått, typiska sådana normer som jag inte tycker är lika tydliga i Sverige.

Samma vecka i oktober som vi besöker London och träffar Lovisa Tholén skulle Storbritannien, enligt den ursprungliga planen, ha lämnat EU. Bara dagar innan vårt möte kom beskedet att utträdet skulle få vänta ytterligare en tid. 

Men i Lovisas kretsar pratas det inte särskilt mycket om Brexit.

– Jag vet faktiskt inte riktigt varför. Det känns mer som om folk väntar och ser vad som händer. Men jag bor ju också i utkanten och ser det inte lika tydligt som i centrala London där det är blockat med folk och protester och sånt. 

Under sina månader i London har Lovisa redan hunnit skapa sig en uppfattning om skillnaderna mot Sverige. En reflektion är att de sociala reglerna är öppnare och att det är lättare att småprata med folk.
Under sina månader i London har Lovisa redan hunnit skapa sig en uppfattning om skillnaderna mot Sverige. En reflektion är att de sociala reglerna är öppnare och att det är lättare att småprata med folk.
Personligt

Lovisa Tholén

Ålder: 21 år

Från: Loftahammar

Familj: Mamma, pappa, två äldre systrar.

Gör: Jobbar som au pair i Finchley, en förort till London.

Intressen: Fotboll, har spelat mittback i Tjust IF, numera tittar jag gärna på engelsk fotboll – favoritlaget är Liverpool. "Jag kollade en match på pub häromdagen och det är ju sån stämning, så det får nog bli en söndagstradition, tror jag".

Karta: Camden Town
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!